Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουβέλης: Πρωτοβουλία για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς

Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει ο Φ. Κουβέλης. Μιλώ για μια συμπαράταξη. Για μια ανασύνταξη όλου του χώρου στη βάση βέβαια συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζει.

Κουβέλης: Πρωτοβουλία για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς

Mετά τις ευρωεκλογές, όλοι οι πολιτικοί χώροι από τη Δεξιά ως την Αριστερά θα μπουν σε συνθήκη ανασυνθέσεων. Μην ξεχνάμε ότι από τις εθνικές εκλογές του 2012 έχει αρχίσει, χωρίς να ολοκληρωθεί, μια διαδικασία μετάβασης και ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το περιβάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση η Κεντροαριστερά, δηλώνει σε συνέντευξη στο Βήμα ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Όπως τονίζει «προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να αναλάβω πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου σε προοδευτική βάση που θα αποτυπώνεται σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η πρόταση περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι "σε αυτή την πρόταση περιλαμβάνονται όλοι όσοι κατανοούν ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μια μεγάλη Κεντροαριστερά. Γι΄ αυτό είπα ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν τελειώνει την ημέρα των ευρωεκλογών. Εκτείνεται και πέραν αυτής.

Αποκλείω τις συντηρητικές πολιτικές και όσους τις υπηρετούν. Μιλώ για μια συμπαράταξη. Για μια ανασύνταξη όλου του χώρου στη βάση βέβαια συγκεκριμένου προγράμματος. Και επαναλαμβάνω, συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος, διότι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το θέμα της ηγεσίας είναι δευτερεύον.»

Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει πως «αν η Κεντροαριστερά ενωθεί όπως περιγράφω θα αποτελεί η ίδια εναλλακτική πρόταση εξουσίας για την Ελλάδα, γιατί είναι η κοινωνική πλειοψηφία. Ο στόχος είναι να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής -και αυτό μπορεί να το κάνει μια τέτοια ευρεία συμπαράταξη- από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται σε μια ουσιαστικά προοδευτική».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει: «Θεωρώ ότι αυτό που προτείνω υπερβαίνει τις όποιες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Μιλώ για μια πολύ πιο ουσιαστική διαδικασία και νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο ΠαΣοΚ που κατανοεί απόλυτα αυτό που λέω. Αν η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Κοππά έχει έναν συμβολισμό αυτός μπορεί να επελέγη από τον κ. Παπανδρέου, όχι από εμάς. Αλλά ας κοιτάξουμε τα πράγματα χωρίς δαιμονοποιήσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις».

«Δεν έχει θέση σε αυτή την κεντροαριστερά το σημερινό ΠΑΣΟΚ»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Τρίπολη δήλωσε πως το κόμμα του έχει ήδη προχωρήσει στη συμπαράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μετά τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από την καταγραφή της συμπαράταξης.

Όπως τόνισε "η διεύρυνση της κεντροαριστεράς, θα πρέπει να έχει βαθύτατα προοδευτικό περιεχόμενο και στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν όσοι ασκούν συντηρητική πολιτική. Δεν έχει θέση, σε αυτήν την κεντροαριστερά, η σημερινή έκφραση του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιεί μια βαθύτατα συντηρητική πολιτική, στο πλαίσιο άλλωστε της στρατηγικής συμμαχίας με την ΝΔ, την οποία ανανέωσαν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με χρονικό ορίζοντα το 2018".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v