Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη χαρακωμάτων στην κεντροαριστερά

Διενέξεις και πρωτοβουλίες για τη δημοσκοπική ανάκαμψη των δυνάμεων του χώρου. Στροφή Τσίπρα προς το ρεαλισμό. Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο. Ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για τα πεπραγμένα της επί κυβέρνησης Σαμαρά. Επίθεση ΔΗΜΑΡ στον Ευ. Βενιζέλο.

Μάχη χαρακωμάτων στην κεντροαριστερά

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να κερδίσουν πόντους έναντι των αντιπάλων τους και να έχουν καλές προοπτικές για τις προσεχείς εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -από τη σκοπιά του το κάθε κόμμα- αναζητούν εναγωνίως το κάτι παραπάνω που θα κάνει τους ψηφοφόρους να τα εμπιστευτούν. Κάτι που έως τώρα, τουλάχιστον βάσει δημοσκοπήσεων, δεν δείχνουν να το έχουν καταφέρει, άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο- σε επιθυμητό βαθμό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της χθεσινής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον "Άλφα", επιχειρεί μια στροφή προς πιο ρεαλιστικές θέσεις από αυτές που μέχρι τώρα εξέφραζε: "Δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι "ο Χάρρυ Πόττερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα". Ξεκαθάρισε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να καταργηθούν οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι των Μνημονίων.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα του νομίσματος, τόνισε ότι "δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ", επανέλαβε πάντως για μία ακόμη φορά ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, αφού "σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και όχι το νόμισμα".

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα στην ευρωλίστα της Κουμουνδούρου του καθηγητή Ηλία Νικολόπουλου, τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει "συνταγματολόγο" της Χρυσής Αυγής. "Τελικά η αντίληψη που επικρατεί στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απ' όλα να έχει ο μπαχτσές", ανέφερε ο γραμματέας Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη Δημήτρης Καρύδης, ενώ ο ίδιος ο κ. Νικολόπουλος επικαλέστηκε βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου που, όπως υποστηρίζει, δικαιώνει τη θέση του.

Το ΠΑΣΟΚ, ψάχνοντας τρόπο να ξεφύγει από τα χαμηλά ποσοστά των γκάλοπ, με χθεσινή ενημέρωση αναφέρεται στις "παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες" του κόμματος κατά το διάστημα που συμμετέχει στην κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν άμεσα στον πολίτη. Όπως υποστηρίζουν τα πράσινα στελέχη, ο ρόλος τους δεν είναι απλά συμπληρωματικός της ΝΔ, αλλά "σημαντικός με ουσιαστική προσφορά προς τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους".

Στο ελάσσων κυβερνών κόμμα προσπαθούν να κερδίσουν ψηφοφόρους και με διαφόρων τύπων διλήμματα, όπως αυτό που προέταξε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Βήμα fm: "Αν δεν πάει καλά η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά, που μας ενδιαφέρει εμάς, στις εκλογές, ή αν το άθροισμα πχ. της κυβέρνησης είναι πιο χαμηλό από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση, αν το άθροισμα των δύο κομμάτων είναι μικρότερο από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που θα πει ότι προχωράμε; Πώς θα πει προχωράμε και πού;", διερωτήθηκε.

Ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό με τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη. Μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί "παρασιτικής λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ", χθες, ο κ. Κουβέλης ανταπέδωσε τα πυρά μέσω του Ant1, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πάσχει από "έλλειψη ψυχραιμίας και απουσία πολιτικού πολιτισμού". Από κοντά του και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, η οποία, με ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: "Αν η ΔΗΜΑΡ παρασιτεί εις βάρος του ΠΑΣΟΚ τότε πόσο παρασιτεί ο Βενιζέλος εις βάρος της κεντροαριστεράς και της ευρύτερης "συνάντησης" των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων του χώρου; Ντροπή ή έστω εγκράτεια από αδιάντροπους, βέβαια, δεν μπορείς να περιμένεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v