Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμισμα και μεσοπρόθεσμο στην αρένα της αντιπαράθεσης

Από διαφορετική οπτική διαβάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ το μεσοπρόθεσμο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Νέα κόντρα για το νόμισμα. Επιμένει ο Σαμαράς στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Νόμισμα και μεσοπρόθεσμο στην αρένα της αντιπαράθεσης

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποτελεί από χθες, μετά το ζήτημα του νομίσματος, το νέο «καυτό» μέτωπο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρόκειται για την «ίδια αδιέξοδη πορεία που συνεχίζεται», για επιβεβαίωση της αποτυχίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και για τον προάγγελο λήψης νέων μέτρων, η δε κυβέρνηση από την άλλη πλευρά να επιμένει ότι άλλα μέτρα δεν πρόκειται επ' ουδενί να ληφθούν και ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η οικονομία μας έχει περάσει σε φάση πλεονασμάτων, με θετικές τις προοπτικές για τη συνέχεια.

Το πρόγραμμα θα συζητηθεί με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή. Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να γίνει η πρώτη ανάγνωσή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δύο μέρες μετά η δεύτερη ανάγνωσή του και την Πέμπτη, σε μία εβδομάδα, αν τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, θα εισαχθεί στην ολομέλεια.

Εκεί θα συζητηθεί για δύο μέρες και εκτός απροόπτου θα τεθεί σε ψηφοφορία (ονομαστική, εφόσον το ζητήσει η αντιπολίτευση) το βράδυ της Παρασκευής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας και της σταθερότητας, που, όπως λένε, εδραιώνεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, με τις θετικές ειδήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

«Βρισκόμαστε στο σημείο να δράξουμε τους καρπούς των τεράστιων θυσιών των πολιτών και δεν θα αφήσουμε κανέναν να το διακινδυνεύσει», υποστηρίζουν, με σαφείς τις αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι που έπραξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής. «Δεν γίνεται αναβάθμιση του τουρισμού μέσα σε μια χώρα, όσο πανέμορφη κι αν είναι αυτή η χώρα, όπως η Ελλάδα, αν η κοινωνία της δεν ξέρει πού θέλει να πάει, αν κλυδωνίζεται, αν παραπαίει. Και πάνω από όλα χρειάζεται σοβαρότητα, όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά δεκαπενταμελή. Μερικοί μπορεί να μην θέλουν να ενηλικιωθούν. Η χώρα, όμως, τους αφήνει πίσω και προχωράει», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας πως «τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν, προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να «χτυπά» τον ΣΥΡΙΖΑ στο «πρόσφορο» πεδίο της οικονομίας, κάτι που φάνηκε και από την έντονη επίθεση που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προς τον εκ των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Δραγασάκη, με αφορμή –τι άλλο- τις αμφίσημες απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει «με τα ιερά και τα όσια» του εθνικού νομίσματος και εμφανίζεται «τριχοτομημένος» αφού μιλά για ευρώ, για δραχμή και για δημοψήφισμα. «Πείτε μου πότε με ακούσατε να μιλάω για δημοψήφισμα ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή», τόνισε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, με την έντονη διένεξη να συνεχίζεται επί μακρόν.

Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός έλεγε στον Βήμα fm ότι «αν οι δανειστές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να καθυστερήσει η πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ». Φράση που δεν έμεινε ασχολίαστη από την εκπρόσωπο της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου: «Ο κ. Μηλιός δήλωσε ότι αν ποτέ κυβερνήσουν "δεν θα πληρώσουν" (θα καθυστερήσουν ή θα διακόψουν) την πληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης... Δεν εξήγησε ότι αυτό που προτείνει σημαίνει GREXIT», σημείωσε, για να ανταπαντήσει η Κουμουνδούρου με εμφανή δόση ειρωνίας πως η κ. Ασημακοπούλου «κόβεται στις εξετάσεις του μαθήματος «δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ», λόγω πλημμελούς προετοιμασίας».

Και οι αντεγκλήσεις καλά κρατούν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v