Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην έλλειψη χρηματοδότησης μικρομεσαίων

Στην Ελλάδα το 42% των ΜμΕ αναφέρει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το πιο πιεστικό πρόβλημα της επιχείρησής του, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 23% στην Ιρλανδία, 19% στην Ιταλία και 18% σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην έλλειψη χρηματοδότησης μικρομεσαίων

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί μακράν το πιο πιεστικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2013 - Μαρτίου 2014. 

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 42% των ΜμΕ αναφέρει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το πιο πιεστικό πρόβλημα της επιχείρησής του, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 23% στην Ιρλανδία, 19% στην Ιταλία και 18% σε Ισπανία και Πορτογαλία. Πανευρωπαϊκά, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο, στο 14%.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται και το υψηλότερο καθαρό ποσοστό των ΜμΕ που αναφέρουν αύξηση στις ανάγκες τους για τραπεζικό δανεισμό, στο 30%, έναντι 14% για την Ιταλία και 12% στη Γαλλία. Στον αντίποδα, οι ΜμΕ στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία αναφέρουν μείωση στην ανάγκη για δανεισμό.

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η ΕΚΤ, σε ολόκληρη την ευρωζώνη καταγράφεται βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων εκτός της Ελλάδας, όπου το καθαρό ποσοστό υποχωρεί περαιτέρω στο -40% (από -33% το προηγούμενο εξάμηνο). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην Ισπανία (στο 16% από -7%) ενώ σε Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία σημειώνεται μικρή καθαρή επιδείνωση.  

Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στις ΜμΕ που αιτήθηκαν δάνειο στο εξάμηνο. Υπό τον φόβο της απόρριψης, αίτημα για δανειοδότηση υπέβαλε μόλις το 15% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Παράλληλα, απόρριψη των αιτήσεων για δάνειο ανέφερε το 27% των ΜμΕ στη χώρα μας, έναντι ποσοστού 31% το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

 

   

 

  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v