Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ πλησιάζοντας στις κάλπες

Πάντες κατά πάντων με "έπαθλο" τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Πράσινα βέλη εναντίον ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα Συγγρού και Κουμουνδούρου για το νόμισμα. Νέο μήνυμα σταθερότητας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ πλησιάζοντας στις κάλπες

Παιχνίδια στρατηγικής, υψηλοί τόνοι, αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις προς αντιπάλους αλλά και... συμμάχους είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Αναζητώντας τους "χαμένους ψηφοφόρους", το σύνολο των κομμάτων επιδίδεται σε μία τακτική απίστευτης πόλωσης, όπου όλοι τα βάζουν με όλους. ΠΑΣΟΚ κατά Νέας Δημοκρατίας, ΔΗΜΑΡ κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Νέας Δημοκρατίας και τούμπαλιν, καθώς και ΔΗΜΑΡ κατά ΠΑΣΟΚ δίνουν μία μικρή εικόνα της χθεσινής μόνο μέρας αλλά και το στίγμα για τη συνέχεια, μέχρι τις 25 Μαΐου.

Η μερίδα του λέοντος των μετωπικών συγκρούσεων ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση αλλά και με τον κυβερνητικό του εταίρο από τον οποίο προσπαθεί να έχει διακριτό ρόλο. Αφορμή για την πράσινη κριτική προς τη Ν.Δ. στάθηκαν αφενός η συνταγματική αναθεώρηση, η πρωτοβουλία που πρόλαβε να αφήσει να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου και θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε μία εβδομάδα, κι αφετέρου η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για την προεκλογική περίοδο, για την οποία το ΠΑΣΟΚ απαιτεί την απόσυρσή της. Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της προχθεσινής κοινής παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου και του Φώτη Κουβέλη, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρός της λειτουργεί "παρασιτικά προς το ΠΑΣΟΚ", με την Αγίου Κωνσταντίνου να απαντά καυστικά, καλώντας τον Ε. Βενιζέλο "να απολαύσει μόνος του τον πολιτικό πολιτισμό του". Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη εξέδιδε ανακοίνωση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του καθηγητή Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ δεν θα μπορούσαν να εκλείψουν και τα εσωκομματικά μέτωπα, με το κυριότερο να προέρχεται από την Κατερίνα Μπατζελή: "Αν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από το 12%, θα υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα".

Δημοψήφισμα και νόμισμα

Νωρίτερα, οι τοποθετήσεις δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Δραγασάκη (αν βρεθούμε σε δίλημμα, τον δρόμο τον ξέρουμε, θα απευθυνθούμε στον λαό) και του Μανώλη Γλέζου (δεν έχει σημασία η μορφή του χρήματος), κατέδειξαν την αριστερή στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας την αντίδραση της Ν.Δ.: "Προφανώς, και οι δύο εννοούν αυτό που αναφέρει η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δηλαδή στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!", σχολίασε η Συγγρού. Η απάντηση ήρθε το απόγευμα από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσίαση της λίστας των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εν μέσω επαναστατικών τραγουδιών, δήλωσε σίγουρος πως "θα τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από κείνους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση". Άμεση η ανταπάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ "παγιδευμένο στον κόσμο του, στις ιδεοληψίες του και στις εμμονές του".

Η νέα Ελλάδα

Συνεχίζοντας, εξάλλου, την εκπομπή αισιόδοξων μηνυμάτων για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα του τόπου, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε πως "η νέα Ελλάδα που σήμερα χτίζουμε προχωρά, πατά σε βήματα σίγουρα και σε σταθερά θεμέλια", εστιάζοντας στο τρίπτυχο "ενέργεια, επενδύσεις και σταθερότητα". Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "μόνο από την ενέργεια μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, που θα πετύχει κάθε στόχο. Φυσικά, δεν θα βασιστούμε μόνο στην ενέργεια. Όλα αυτά προϋποθέτουν επενδύσεις, σταθερότητα, σοβαρότητα σχεδιασμού, συνέπεια εφαρμογής, εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες της χώρας με τον κόσμο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας -όχι συμπεριφορές απομονωτισμού". Σήμερα ο κ. Σαμαράς στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ θα παρουσιάσει τους αναπτυξιακούς άξονες για την Ελλάδα του αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v