Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλειστηριασμοί: Παζάρι για να αποφευχθεί το «ξεπούλημα»

Εκ των υστέρων επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τη ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας με Κομισιόν και πώς επιχειρείται να αλλάξει.

Πλειστηριασμοί: Παζάρι για να αποφευχθεί το «ξεπούλημα»

Παζάρι με την τρόικα ακόμα και κατόπιν εορτής κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές «μεγάλη μάχη» για να μην περάσουν τελικά οι προβλέψεις των τροϊκανών για πλειστηριασμούς ακινήτων στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Το Memorandum of Understanding, το κείμενο της συμφωνίας δηλαδή με το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Και πράγματι, στη σελίδα 157, στο κεφάλαιο όπου περιγράφονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πεδίο, αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει (έως τον Απρίλιο!) αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Η διάταξη που βγάζει μάτι και καταγράφεται στη συμφωνία είναι αυτή σύμφωνα με την οποία οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα μπορούν να γίνονται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Σήμερα, οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών οι πλειστηριασμοί συνήθως κηρύσσονται άγονοι.

Προκειμένου μάλιστα να υποχωρήσει η αποδεκτή τιμή στον πλειστηριασμό ακινήτων κάτω από την αντικειμενική θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί και στη συνέχεια το Δημόσιο, μόνο αφού προηγηθεί δικαστική απόφαση, μπορεί να χαμηλώσει περαιτέρω τον πήχη της ελάχιστης αποδεκτής τιμής.

Το γεγονός ότι η διάταξη περιλαμβάνεται στη συμφωνία δεν αποτελεί θέσφατο για την εφαρμογή της.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση δι' αλληλογραφίας με την τρόικα ώστε να αλλάξει η συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η σχετική απαίτηση της τρόικας δεν είχε γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο της συμφωνίας. Με βάση τις ίδιες πηγές, το υπουργείο συζητούσε ευθυγράμμιση των διατάξεων με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βάσει των οποίων οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να διενεργούνται σε τιμές ίσες με τα δύο τρίτα των αντικειμενικών αξιών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε τις τιμές στις οποίες βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα πιο κοντά στις εμπορικές αξίες σήμερα, δεδομένου ότι οι πραγματικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να περάσει η πρόβλεψη για το ένα τρίτο. Στο κείμενο της συμφωνίας, όμως, η εξαίρεση μετουσιώθηκε σε κανόνα στον οποίο ουδέποτε συμφώνησε η κυβέρνηση, τουλάχιστον με βάση τις ίδιες πηγές.

Το ένα τρίτο της αντικειμενικής γέρνει επικίνδυνα τη ζυγαριά προς το ξεπούλημα ακινήτων για κάλυψη χρεών προς το Δημόσιο και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα επιχειρήματα που έχουν ήδη τεθεί στην τρόικα είναι ισχυρά ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Το παζάρι συνεχίζεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v