Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κόμμα των «νοικοκυραίων» στοχεύουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου για την προσέγγιση των συγκεκριμένων πολιτών. Τα διλήμματα που θα προτάξουν οι δύο πλευρές. Πρωτοβουλίες Σαμαρά αλλά και εσωκομματικά αγκάθια στο δρόμο προς τις διπλές εκλογές.

Το κόμμα των «νοικοκυραίων» στοχεύουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους για την προσέλκυση των ουκ ολίγων αναποφάσιστων πολιτών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις -δημόσιες αλλά και κρυφές- ανήκει στο λεγόμενο "κόμμα των νοικοκυραίων", τους μεσαίους ψηφοφόρους, με μικρή κινητή ή ακίνητη περιουσία, που επιζητούν τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα στη ζωής τους.

Αυτό είναι και το δίλημμα που ήδη θέτει και θα επιμείνει και στην υπόλοιπη προεκλογική περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς: "Σταθερότητα ή περιπέτειες", επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός αλλά και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορική τους επικεντρώνεται κυρίως στις θέσεις αλλά και τις αντιφατικές απόψεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου, που αναφερόταν στις θέσεις δύο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: του Στέλιου Κούλογλου (τον κατηγορεί πως αποκάλεσε Μακεδονία τα Σκόπια, αν και ο ίδιος το αρνείται) και του Δημήτρη Χριστόπουλου (ο οποίος ζητάει να αποκαλούνται ως «τουρκικά» τα σωματεία της μειονότητας στην Θράκη).

Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος πάρει πάνω του το παιχνίδι με σκοπό να συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα του το σύνολο των δυνάμεων και των πολιτών που "πραγματικά θέλουν η χώρα να βγει από το αδιέξοδο".
Αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου για την ενέργεια, εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα παρουσιάσει τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας για την επόμενη δεκαετία, ενώ ήδη προγραμματίζει τις προεκλογικές του περιοδείες και τις κεντρικές του ομιλίες την τελευταία εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το εσωκομματικό αγκάθι, πάντως, που έχουν να αντιμετωπίσουν στο γαλάζιο στρατόπεδο ακούει στο όνομα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατύπωσε το Σάββατο την άποψη ότι "η ΝΔ σήμερα είναι μικρό κόμμα, δεν έχει σχέση με τη μεγάλη παράταξη που γνώρισα". Θέση που -αν μη τι άλλο- προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα, όπως είπε και στη συνέντευξή του στη real news, χαρακτηρίζει τις επικείμενες ευρωεκλογές ως "δημοψήφισμα ζωής" και θέτει το δικό του διακύβευμα γι' αυτές: "Αριστερά ή λιτότητα" και "Αριστερά ή Μέρκελ" ήταν τα δύο διλήμματα που επανέφερε στο πλαίσιο ομιλίας του στην Πορτογαλία. Αλλά και κατά τις επισκέψεις του εντός της Ελλάδας θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι ψήφος στην νυν κυβέρνηση σημαίνει έγκριση της διαρκούς λιτότητας και ότι η κοινωνική διάλυση των προηγούμενων χρόνων θα έχει και συνέχεια. Τυχόν ψήφος εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει η Κουμουνδούρου μεταφράζεται σε άνοδο του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας στα 14,9 δισ. για τα επόμενα χρόνια και θέτουν τους πολίτες προ των ευθυνών τους.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι "δεν αποτελούν το δράκο του παραμυθιού" και ότι εφόσον αναλάβουν την εξουσία, δεν πρόκειται να επιδεινωθεί η καθημερινότητα για τους πολίτες.

Σε νέες περιπέτειες δείχνει να μπαίνει και ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, καθώς η Δικαιοσύνη φέρεται να διερευνά τα οικονομικά του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης και ο φορολογικός έλεγχος. Μάλιστα, για το θέμα φέρεται έχει κάνει δύο φορές επώνυμη έγγραφη αναφορά-καταγγελία στη Δικαιοσύνη ο νόμιμος ελεγκτής- ορκωτός λογιστής, όμως μέχρι και σήμερα το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Και μέσα σε όλα, αναμένουν και τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππά από τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο ερωτήθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος: "Ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την κυβέρνηση", απάντησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v