Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... κόκκινο ο πολιτικός “υδράργυρος” για την οικονομία

Νέα κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το ευρώ. “Έτοιμο το νέο μνημόνιο”, ισχυρίζεται η Κουμουνδούρου, “όχι άλλα μέτρα”, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Εσωκομματικές αναταράξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στο... κόκκινο ο πολιτικός “υδράργυρος” για την οικονομία

Σε καθημερινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, με το κύριο πεδίο μάχης να εστιάζεται στον τομέα της οικονομίας.

Σήμερα, η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά διαψεύδονται από την ίδια την Κομισιόν, η οποία προαναγγέλλει νέο πακέτο μέτρων - μνημόνιο ύψους 7,7 δισ. για το 2015-17, ενώ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 14,9 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούν άλλο να κρύβονται» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο λαός δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία» καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε από τον Σίμο Κεδίκογλου και ήταν σε υψηλούς τόνους. «Πολλούς έχει πονέσει η επιτυχία της Ελλάδας. Εμείς προχωράμε! Οι άλλοι ας συνεχίσουν να ονειρεύονται νέα μνημόνια ή να επαναλαμβάνουν τα λάθη τους» ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Χθες, ο δημόσιος διάλογος περιστράφηκε εκ νέου γύρω από το νόμισμα και τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη, με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου.

Στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης για τις ευρωεκλογές που παρουσίασε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το κοινό νόμισμα αλλά και την Ευρωζώνη στην περίπτωση διαφωνίας με τους δανειστές.

"Καμιά θυσία για το ευρώ", τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, που εγκρίθηκε την Κυριακή των Βαίων από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και που προκάλεσε την αντίδραση του Σίμου Κεδίκογλου: "Είναι σαφές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση οδηγεί με σταθερά βήματα την Ελλάδα στην ανάπτυξη και στην οριστική έξοδο από την κρίση", σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν.

"Ας μας εξηγήσουν πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017", κατήγγειλε ο υπεύθυνος οικονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων μέτρων και ότι για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής θα είναι ακόμα καλύτερα από αυτά που υπολογίζει η τρόικα.

Τρίτη σπίθα στην κόντρα Συγγρού και Κουμουνδούρου αποτέλεσε ένα άρθρο του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου τον περασμένο Ιανουάριο από την εφημερίδα του "Free Sunday" το οποίο επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το "πρωτογενές πλεόνασμα είναι ανύπαρκτο".

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο δημοσιογράφος – υποψήφιος ευρωβουλευτής επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα "υπάρχει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη" και ότι "τα περισσότερα από τα ζητήματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις προγενέστερες δημοσιογραφικές του αναλύσεις λύθηκαν, με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική πλευρά". Καλεί δε την αξιωματική αντιπολίτευση, "αντί να ασχολείται μαζί μου, να βρει εναλλακτική οικονομική πρόταση" για το μέλλον της χώρας.

Γιούνκερ και βιωσιμότητα του χρέους

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να επικεντρώνεται επικοινωνιακά στις τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Στην προσπάθεια αυτή χθες βρήκε δύο ακόμα συμμάχους: Αφενός τον επικεφαλής του Eurogroup και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους και αφετέρου δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητηθεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μας.

Στο μεταξύ, στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, οι αναταράξεις δεν λένε να σταματήσουν, αυτή τη φορά εξαιτίας της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου να παρουσιάσει μεθαύριο το βιβλίο της Μαριλένας Κοππά, υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Χθες δύο πράσινοι βουλευτές, ο Μιχάλης Κασσής και ο Παναγιώτης Ρήγας, επιτέθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο υπερασπίστηκε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Σήμερα πάντως, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης έσπευσε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον προσχώρησης στο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v