Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

e-Call: Υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα από το 2017

Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές θα σώσει το σύστημα e-Call το οποίο θα ενημερώνει τις αρχές σε περίπτωση τροχαίου. Υποχρεωτική η εγκατάσταση του συστήματος για όλα τα νέα οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2017. Ως 300 ευρώ το κόστος.

  • της Μάρως Τσαντήλα
e-Call: Υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα από το 2017

Αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, θα πραγματοποιεί κλήση στις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος η συσκευή e-Call, την οποία θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη όλα τα νέα οχήματα στην Ευρώπη από το 2017.

Το νέο σύστημα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, που κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες Ευρωπαίους ενώ σε εκατομμύρια ανέρχονται οι τραυματίες.

Η άμεση επέμβαση των αρχών στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται ότι μπορεί να σώσει ζωές, καθώς ο χρόνος στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύτιμος. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος e-Call είναι δυνατόν να μειωθεί ο χρόνος επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατά 50% στις υπεραστικές περιοχές και κατά 40% στις αστικές.

Το σύστημα e–Call θα καλεί αυτομάτως τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και θα κοινοποιεί στο πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης το ακριβές σημείο όπου συνέβη το ατύχημα.

Η ενεργοποίηση θα γίνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των αερόσακων του οχήματος, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν ότι οι αρχές θα ειδοποιηθούν για το συμβάν ακόμη και αν κανείς από τους επιβάτες δεν είναι σε θέσει να συνομιλήσει. Επίσης, η ενεργοποίηση του e-Call θα μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, για παράδειγμα από κάποιο διερχόμενο οδηγό, προκειμένου να ειδοποιηθεί το κέντρο εκτάκτων αναγκών για το ατύχημα.

Ειδικότερα, με το e-Call θα δημιουργείται φωνητική σύνδεση -μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας- με το πλησιέστερο κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης (στην Ελλάδα είναι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) και θα μεταβιβάζεται αίτημα για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πληροφοριών σχετικά με το ατύχημα, όπως ο χρόνος, η ακριβής θέση-γεωγραφικό στίγμα (θα προσδιορίζεται μέσω GPS), η κατεύθυνση και η περιγραφή του οχήματος.

Μπορεί να σώσει 2.500 ζωές

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το σύστημα e-Call θα μπορούσε να σώσει πάνω από 2.500 ανθρώπινες ζωές το χρόνο, μειώνοντας την σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 10% έως 15%. Μόνο πέρυσι περίπου 35.000 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο τραυματίστηκαν σε περίπου 1,1 εκατομμύρια οδικά ατυχήματα στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο οι απώλειες από τα τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ε.Ε κοστίζουν περίπου 160 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως εάν όλα τα οχήματα διέθεταν εξοπλισμό με e-Call η εξοικονόμηση θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 20 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη, ωστόσο τα οχήματα που διαθέτουν εγκατεστημένη τα συσκευή είναι ελάχιστα και κυρίως, εως τώρα, αφορούν ακριβά αυτοκίνητα. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια η χρήση του γενικευθεί, καθώς αυτό θα καταστεί υποχρεωτικό για τα νέα οχήματα. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 50 εως 300 ευρώ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασής του και στα δίκυκλα, οι χρήστες των οποίων είναι και πλέον ευάλωτοι στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v