Στη Βουλή οι τροπολογίες για τεκμήρια και συμψηφισμούς ΦΠΑ

Ως μισθωτοί θα φορολογούνται άνεργοι και μικροκαταθέτες αποφεύγοντας την παγίδα των τεκμηρίων. Δρομολογείται και ο συμψηφισμός ΦΠΑ για όσους έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο. Δυνατότητα παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο. Οι τροπολογίες.

Στη Βουλή οι τροπολογίες για τεκμήρια και συμψηφισμούς ΦΠΑ

«Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».

Με τη διάταξη αυτή η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, λύνεται το πρόβλημα που είχε ανακύψει με ανέργους, μικροκαταθέτες και φοιτητές ή γενικότερα φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ στη διάρκεια του 2013 και κινδύνευαν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Επί της ουσίας, θα θεωρούνται μισθωτοί και θα γλιτώνουν τον φόρο που απέρρεε από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης καθώς θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς , συνταξιούχους και αγρότες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.

Με δεύτερη τροπολογία άλλωστε, δρομολογούνται οι αλλαγές τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναφορικά με τον ΦΠΑ. Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι πως «αν δεν έχεις πληρωθεί το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο ή με ιδιώτες, δεν έχεις υποχρέωση να τον αποδώσεις». Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική. Όσοι ενταχθούν σε αυτό, δεν θα έχουν υποχρέωση να αποδώσουν τον ΦΠΑ μέχρι να τον εισπράξουν αλλά στο ίδιο διάστημα προφανώς δεν θα μπορούν να τον εκπέσουν.

Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΦΠΑ:

«εισάγεται κατ’ επιλογή ειδικό καθεστώς καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Το σημερινό φορολογικό σύστημα βασίζεται στο λεγόμενο σύστημα των δεδουλευμένων πράξεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε οικονομική στενότητα χιλιάδες εταιρείες και έχει συμβάλλει στην υπερφόρτωση των φορολογικών δικαστηρίων που οφείλονται στη μη έγκαιρη πληρωμή τιμολογίων και παραστατικών που έχουν εκδοθεί.

Με την προτεινόμενη διάταξη και σε αντιστοιχία προς τις προσεγγίσεις που υιοθετούνται τα τελευταία χρόνια σε έννομες τάξεις, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, γίνεται χρήση της ευχέρειας που παρέχεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το άρθρο 1 παρ. 7 της Οδηγίας 2010/45/EΕ (με το οποίο τροποποιήθηκε η Οδηγία 2006/112/EΚ με την εισαγωγή του άρθρου 167 α), προκειμένου να επιλεγεί, αντί του συστήματος των δεδουλευμένων πράξεων, το ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής.

Η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος αναβάλλει τη φορολογική υποχρέωση επί των πωλήσεων ώστε να συμπίπτει χρονικά με την πληρωμή. Κατά συνέπεια, το σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι δικαιούνται να εκπέσουν το ΦΠΑ επί των αγορών αναβάλλεται επίσης, έως ότου ο ΦΠΑ έχει πράγματι καταβληθεί στον προμηθευτή. Η άμεση εφαρμογή του μέτρου αναμένεται ότι θα επιφέρει μια σειρά θετικών αλλαγών στο υπάρχον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως την αύξηση των ταμειακών ροών και την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τη δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά. Παράλληλα, η εφαρμογή του συστήματος αυτού, που βασίζεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, θα συμβάλλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και θα καταπολεμήσει την απάτη που σχετίζεται με το ΦΠΑ».

Μεταβίβαση ακινήτου για πληρωμή φόρου

Δώστε όποιο ακίνητο θέλετε εφόσον είναι «καθαρό» από υποθήκες, προσημειώσεις κλπ., είναι «αξιόλογο» και εντός σχεδίου πόλης, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογούμενους που κληρονομούν περιουσία αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν με μετρητά το φόρο κληρονομιάς.

Σχετική διάταξη , υπό περιορισμούς ισχύει ήδη αλλά με τις αλλαγές που προβλέπονται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών οι κληρονόμοι διευκολύνονται περαιτέρω να πατσίσουν την οφειλή τους με ακίνητα. Το τι θα κάνει στη συνέχεια τα ακίνητα το Δημόσιο, είναι ένα άλλο ζήτημα...

Με τις διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι διευρύνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία να τον καταβάλουν με μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Με τις αλλαγές παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και προβλέπουν ότι ποσοστό τουλάχιστον 50% του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.

Με βάση τις νέες διατάξεις «το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.)». Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

***Αναλυτικά οι τροπολογίες στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v