Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημιουργείται νέο τμήμα στο Εφετείο για μεγάλες υποθέσεις

Δημιουργείται στο Εφετείο Αθηνών ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει την 16η Σεπτεμβρίου 2014.

Δημιουργείται νέο τμήμα στο Εφετείο για μεγάλες υποθέσεις

Με γνώμονα την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων μείζονος σπουδαιότητας όπως είναι για παράδειγμα τα εξοπλιστικά προγράμματα, υποθέσεις τρομοκρατίας, διαφθοράς κτλ και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραγραφής και αποφυλάκισης κατηγορουμένων , συστήνεται στο Εφετείο της Αθήνας ειδικό ποινικό τμήμα.

Ειδικότερα, με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου δημιουργείται στο Εφετείο Αθηνών ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει την 16η Σεπτεμβρίου 2014. Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει συναίνεση των τελευταίων.

Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σʼ αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.

Με την ίδρυση του ιδιαίτερου Ποινικού τμήματος ολοκληρώνεται επί της ουσίας ο κύκλος των "ειδικών ομάδων" που χειρίζονται υποθέσεις μείζονος σημασίας και αποτελούνται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ανακριτές διαφθοράς και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v