Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δούκας: Χρονοδιάγραμμα για πώληση ΤΤ, ΑΤΕ, ΟΤΕ

Έως το Σεπτέμβριο θα πωληθούν ποσοστά περίπου 15% σε ΤΤ και Αγροτική Τράπεζα δήλωσε ο Π. Δούκας, μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ θα ξεκινήσει έως τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Δούκας: Χρονοδιάγραμμα για πώληση ΤΤ, ΑΤΕ, ΟΤΕ
Έως το Σεπτέμβριο θα πωληθούν ποσοστά περίπου 15% σε ΤΤ και Αγροτική Τράπεζα δήλωσε ο Π. Δούκας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ θα ξεκινήσει έως τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο Reuters, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική και φέτος, με στόχο να βγει από την επιτήρηση της ΕΕ στις αρχές του φθινοπώρου.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό επιτήρηση από την ΕΕ, στο πλαίσιο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, από τότε που αποκάλυψε ότι υπέβαλε υποεκτιμημένα ελλείμματα στις Βρυξέλλες για χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2001, όταν εισήλθε στην ευρωζώνη.

Ο κ. Δούκας είπε ότι είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αρκετά χαμηλότερα από το όριο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ και ότι οι προσπάθειές της θα ανταμειφθούν από τις Βρυξέλλες. ”Αναμένουμε την έξοδό μας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στις αρχές φθινοπώρου”, είπε ο κ. Δούκας.

Ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και τα έσοδα από την πώληση επιβαρημένων κρατικών επιχειρήσεων, βοήθησαν στην μείωση του ελλείμματος της χώρας στο εκτιμώμενο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 από 5,2% το 2005. Η κυβέρνηση, της οποίας η θητεία λήγει τον Μάρτιο του 2008, επιδιώκει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2012. Έχει αντιμετωπίσει απεργίες και συλλαλητήρια κατά της οικονομικής της πολιτικής.

Ο κ. Δούκας είπε ότι η εισοδηματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή φέτος, με τους δημοσίους υπαλλήλους να λαμβάνουν αυξήσεις ελαφρά πάνω από τον πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 3,2% στο τέλος του 2006, σε ετήσια βάση.



”Τα νούμερα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο, αλλά θα είναι ελαφρά πάνω από τον πληθωρισμό. Δηλαδή η πολιτική της εξυγίανσης συνεχίζεται”, είπε ο κ. Δούκας. ”Χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική της εξυγίανσης, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και στο δημοσιονομικό μέτωπο”.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν αύξηση 3% στους μισθούς τους πέρυσι, κάτω από τον πληθωρισμό 3,2% σε ετήσια βάση. Η μισθολογική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους συνήθως επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Δούκας τόνισε ότι η συντηρητική κυβέρνηση, που ήλθε στην εξουσία το 2004 τερματίζοντας πολλά έτη σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες για απελευθέρωση των αγορών και διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι Βρυξέλλες έχουν επικροτήσει την δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά την έχουν επικρίνει για καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι είναι βέβαιος ότι η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνει την αναθεώρηση. ”Αναμένουμε ότι θα εγκριθεί κάποια στιγμή νωρίς το φθινόπωρο”, είπε, ”Προφανώς παρέχουμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Δεν έχω δει σημαντικά θέματα να εγείρονται”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v