Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρυφοί άσσοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών

Πού ποντάρουν τα δύο κόμματα για να κερδίσουν το στοίχημα της διπλής κάλπης. Τα διλήμματα που προτάσσουν στους ψηφοφόρους. Καθοριστικός παράγοντας για την τελική έκβαση της μάχης οι αναποφάσιστοι που φτάνουν το 30%.

Οι κρυφοί άσσοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές του Μαΐου και, μετά την ολιγοήμερη χαλάρωση λόγω των Άγιων Ημερών του Πάσχα, τα κόμματα ανεβάζουν στροφές.

Άπαντες αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, τόσο για την αυτοδιοικητική μάχη όσο και για τις ευρωεκλογές δεν θα είναι σαν όλες τις προηγούμενες, καθώς εν πολλοίς θα καθορίσει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, εν μέσω μάλιστα μιας πολύ ιδιαίτερης συγκυρίας.

Η «χαλαρή ψήφος» η οποία χαρακτήριζε τις παλαιότερες αντίστοιχες εκλογές δεν θα υπάρξει φέτος, εκτιμούν τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην αντιπολίτευση, και για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, επιστρατεύουν όλα τα ισχυρά χαρτιά τους για να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης.

Μεγάλο βάρος θα πέσει στην προσέλκυση των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων ακόμα και τώρα είναι πολύ υψηλό (γύρω στο 30% το εκτιμούν οι δημοσκόποι), οι οποίοι θα διαμορφώσουν τελικά τα χρώματα του εκλογικού χάρτη στις 18 και στις 25 του επόμενου μήνα.

Στη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ αισιόδοξοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 13 Περιφερειών αλλά και των μεγάλων Δήμων θα παραμείνει στα χέρια υποψηφίων που πρόσκεινται στους δύο κυβερνητικούς εταίρους (οκτώ πράσινοι και πέντε γαλάζιοι ήταν στις εκλογές του 2010).

Θετικό, λένε στην κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, αφού πέρα από μερικές επιλογές πρωτοκλασάτων στελεχών, η Κουμουνδούρου στηρίζει πρόσωπα που δεν είναι ευρύτερα γνωστά στον κόσμο. Και πιθανή επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτιμούν στην κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα ενδεχόμενης ήττας στη μάχη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκεί πάντως δίνει το μεγάλο βάρος το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίζει, μιλώντας με συνεργάτες του, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα. Ως κύριο όπλο στη φαρέτρα τους στον προεκλογικό τους λόγο θα έχουν την οικονομία και το μπαράζ των θετικών ειδήσεων του τελευταίου διαστήματος, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα (που αναμένεται να πιστοποιηθεί επισήμως από τη Eurostat αύριο), η διανομή του κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά αδύναμους, η έξοδος στις αγορές, η συμφωνία με την τρόικα, καθώς και η συζήτηση έστω σε προκαταρκτικό στάδιο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Τα γαλάζια στελέχη θα εμφανιστούν ενώπιον των πολιτών αισιόδοξα πως η κατάσταση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, τα δύσκολα πέρασαν και είναι ζήτημα χρόνου οι θετικές εξελίξεις να αρχίσουν να γίνονται ορατές και στην καθημερινότητα. Πολλά ποντάρουν στη Ν.Δ. και στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τις επόμενες μέρες θα πάρει το παιχνίδι πάνω του με δημόσιες παρεμβάσεις του και στοχευμένες επισκέψεις-περιοδείες, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τη δημοσκοπική του υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Θετικό, εξάλλου, θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία το ότι θα αποτιμηθεί από τους ψηφοφόρους η ελαφρά κλίση προς το παραδοσιακό Κέντρο που παρατηρείται μετά και την υπόθεση Μπαλτάκου και την απόσυρση εκπροσώπων της πατριωτικής Δεξιάς από τα ψηφοδέλτια (Φαήλου Κρανιδιώτη, Θάνου Πλεύρη, Κυριάκου Βελόπουλου), με το βλέμμα να βρίσκεται και στην επόμενη μέρα και στον σχηματισμό νέας διευρυμένης αστικής παράταξης που θα στοχεύει στο να περιβάλει στελέχη και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Η Συγγρού προσδιορίζει το διακύβευμα αυτών των εκλογών στο δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» και «ευρώ ή δραχμή», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολυγλωσσία και την έλλειψη ξεκάθαρης εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζουν αφερεγγυότητα και αδυναμία να κυβερνήσει. Σε κάθε ευκαιρία θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις συνεχείς κόντρες του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα του νομίσματος. Και όπως λένε, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης αναιρεί αυτομάτως το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, στο οποίο επικεντρώνεται η αντιπολίτευση.

Πολώνει το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στις προσεχείς εκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος, προσπαθεί να πείσει, σε όλους τους τόνους, ότι θέμα με το ευρώ (που επικαλείται η κυβέρνηση) δεν υπάρχει, ενώ θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί και η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η Κουμουνδούρου θα πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα τις επόμενες μέρες, καθώς θεωρεί ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων και η προσέλκυση των αναποφάσιστων θα ωφελήσουν πρώτον απ' όλους τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κόμμα θεωρούν σίγουρη τη νίκη τους στις ευρωεκλογές και από εκεί και πέρα τοποθετούν τον πήχη για να αξιολογήσουν στη συνέχεια και το αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι στόχος είναι η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά. Πάντως σε σύσκεψη που έγινε τις προάλλες με τη συμμετοχή και στενών συνεργατών του χαρακτηρίστηκε εφικτή μια διαφορά πέντε μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Μικρότερη σε έκταση νίκη, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί όπως θα επιθυμούσαν.

Σε συνέχεια των προηγούμενων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην προσπάθεια αποδόμησης της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, που επικαλείται η κυβέρνηση, καθώς και στις επιθέσεις προς τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για την εφαρμοζόμενη πολιτική του.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα έχει σημαντικό κέρδος από την κοινοβουλευτική μάχη για την υπόθεση Μπαλτάκου τις επόμενες μέρες, ενώ βάρος θα δοθεί και στις περιοδείες σε όλη τη χώρα που προγραμματίζει ο κ. Τσίπρας και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του. Η επαρχία άλλωστε, λένε, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v