Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΜΗΕ: Δύο διαγωνισμοί για ιδιωτικές μονάδες

Στις 22 Φεβρουαρίου θα βγει η προκήρυξη για τη δημοπράτηση της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από το ΔΕΣΜΗΕ. Τη μονάδα αναμένεται να διεκδικήσουν σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αρμοδίων του ΔΕΣΜΗΕ τρεις με τέσσερις μεγάλοι όμιλοι.

ΔΕΣΜΗΕ: Δύο διαγωνισμοί για ιδιωτικές μονάδες
της Χρύσας Λιάγγου

Στις 22 Φεβρουαρίου θα βγει η προκήρυξη για τη δημοπράτηση της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από το ΔΕΣΜΗΕ. Τη μονάδα αναμένεται να διεκδικήσουν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αρμοδίων του ΔΕΣΜΗΕ, τρεις με τέσσερις μεγάλοι όμιλοι.

Αυτοί είναι οι:

- Iberdrola από κοινού με τη Motor Oil, η οποία διαθέτει άδεια στην Κόρινθο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 400 MW,

- όμιλος Μυτιληναίου κατά πάσα πιθανότητα από κοινού με την ισπανική Endesa, (διαθέτει άδεια για 400 MW στη Βοιωτία),

- η Ελληνική Τεχνοδομική από κοινού με τη γαλλική EdF και τη Βιοχάλκο (διαθέτει επίσης άδεια για αντίστοιχη μονάδα στη Βοιωτία).

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν και με ποιους συνεταίρους θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ο όμιλος Κοπελούζου ο οποίος διαθέτει άδεια για 400 MW μέσω της Enelco (κοινοπραξία με την ιταλική Enel), ο όμιλος της Τέρνα όπως και η Χαλυβουργική.

Στο μεταξύ οι ανάγκες του συστήματος σε ηλεκτρισμό δημιουργούν νέο πεδίο δραστηριότητας για ιδιώτες παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο ΔΕΣΜΗΕ θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό για ισχύ 350-400 MW από αεριοστροβιλικές μονάδες για να εγκατασταθούν στο σύστημα το καλοκαίρι του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v