Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες Σαμαρά για να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ

Γκρινιάζει το ΠΑΣΟΚ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αστέγους. "Δεν μας ενημέρωσε κανείς", λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Να επουλώσει τις πληγές του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει δημοψήφισμα σε περίπτωση ρήξης με την Ε.Ε.

Πρωτοβουλίες Σαμαρά για να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ

Συνέχεια στην πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να έχει ο Αντώνης Σαμαράς και ενώ η εκλογική μάχη φτάνει στην κορύφωσή της. Στοχεύοντας στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ του τελευταίου διαστήματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, ύστερα από σύσκεψη στο Μαξίμου, μέτρα για τη φιλοξενία αστέγων πολιτών σε κτίρια του δημοσίου, με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε την άμεση λειτουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων στην πλατεία Βάθη, τη δημιουργία άλλων τεσσάρων τέτοιων κέντρων στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Λάρισα, καθώς και την αξιοποίηση για τον ίδιο λόγο 35 διαμερισμάτων που ανήκουν στο δημόσιο.

Οι εξαγγελίες Σαμαρά, πάντως, αποτέλεσαν την αιτία για μία ακόμα ενδοκυβερνητική κόντρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ, μέσω διαρροών, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του επειδή δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία. "Δεν ενημέρωσαν ούτε τον υφυπουργό Εργασίας, ο οποίος αν μη τι άλλο θα έπρεπε να συμμετάσχει στη σύσκεψη", ανέφεραν σχετικά στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για "αδιανόητο μικροκομματισμό και λογικές Μαυρογιαλούρου". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε έξαλλος, αφού, όπως υποστηρίζει, με τις συμπεριφορές αυτές μπαίνουν εμπόδια στη σωστή λειτουργία της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν ήταν η πρώτη κατά τη χθεσινή μέρα σε σχέση με κυβερνητική πρωτοβουλία. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση για την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ο πρόεδρός του Στέλιος Αγγελούδης θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου), με τη Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει πως "δεν κατανοεί αυτήν την εσπευσμένη απόφαση, εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ' όλη τη διάρκειά της".
Από τη Ν.Δ. αποφεύγουν να σχολιάσουν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, τις θεωρούν ως ένα σημείο φυσιολογικές εν όψει και των επικείμενων εκλογών και εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ώρα τις κάλπης είναι πολύ πιθανόν αυτές να πολλαπλασιάζονται.

Ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα το μεσημέρι θα βρεθεί μετά από καιρό ενώπιον κομματικού ακροατηρίου και συγκεκριμένα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και θα παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος. Κατά την ομιλία του, αναμένεται να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας στα στελέχη της παράταξής του, να εστιάσει στις θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και να θέσει για μία ακόμη φορά το διακύβευμα των εκλογών.

Επουλώνει τις πληγές ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο διακύβευμα αυτό αναφέρθηκε χθες, από άλλη οπτική γωνία, και ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγρίνιο, τοποθετώντας ως αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ την Άγκελα Μέρκελ και όχι την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι "το τρίτο μνημόνιο είναι ήδη έτοιμο -μόνο μετάφραση χρειάζεται, αν και μάλλον αυτή είναι περιττή". Στην Κουμουνδούρου πάντως επιχειρούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τη διάσταση απόψεων των προεδρικών και της αριστερής πλατφόρμας.

Όλες οι πλευρές χθες προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους και να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ρήξης με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολίασε, μέσω του ΣΚΑΪ, ότι "δεν κάνει καλό να ανοίγουμε το θέμα του νομίσματος... Η συζήτηση για το ευρώ ή τη δραχμή πρέπει να λήξει, είμαστε σε εκλογές". Πάντως, αίσθηση προκάλεσε μία άλλη αναφορά του κ. Παππά, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση ρήξης με την Ε.Ε. "Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή μας. Εάν εκλεγούμε δεν θα βάλουμε θέμα νομίσματος, αλλά εάν προσπαθήσουν να μας επιβάλουν συμφωνία, θα ερωτηθεί ο λαός, στο τέλος θα κρίνει εκείνος", σημείωσε.

Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δε σχετίζεται το δημοψήφισμα με την έξοδο από το ευρώ.
«Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα [...]. Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκην θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, το λόγο έχει ο λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v