Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύσημα και υποσχέσεις για... αργότερα από Μέρκελ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την πολιτική στήριξη της Καγκελαρίου. Την εντυπωσίασαν οι νέοι επιχειρηματίες. «Όχι εκλογές», επανέλαβε ο Σαμαράς. Για νέες ευχάριστες ειδήσεις δεσμεύεται το οικονομικό επιτελείο.

Εύσημα και υποσχέσεις για... αργότερα από Μέρκελ

«Λιτά» αποδείχθηκαν τελικά τα δώρα που μας επιφύλασσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή της στην Αθήνα. Γιατί μπορεί το στόμα της να έσταζε "μέλι" σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των πολιτών, αλλά όσον αφορά συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλή.

Όπως αναμενόταν, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, έδωσε «συγχαρητήρια που τα καταφέραμε», μίλησε για σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «ίσως να μην έχει φτάσει στο τέλος της αυτή η πορεία».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε αυτό που ήθελε (και θα το χρησιμοποιήσει ως «όπλο» στο δρόμο προς τις εκλογές), την πολιτική στήριξη από την κ. Μέρκελ, ενώ διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα μας «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα». Για το συγκεκριμένο θέμα η Καγκελάριος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για αργότερα.

Εντυπωσιασμένη, πάντως, η κ. Μέρκελ έδειξε από τις επαφές που είχε με τους νέους επιχειρηματίες στο Χίλτον, κάτι που επιβεβαίωναν στη συνέχεια τόσο οι ίδιοι, όσο και κορυφαίος υπουργός του οικονομικού επιτελείου. Οι Γερμανοί άλλωστε δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, γεγονός που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα από το ενδιαφέρον που έδειξε η Καγκελάριος στις ιδέες, αλλά και τα προβλήματα των επιχειρηματιών.

«Αποτελεί προτεραιότητα η καινοτομία», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας μάλιστα να κατατεθούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ με προσοχή άκουσε τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τη ρευστότητα, το ενεργειακό κόστος και τον τουρισμό. Έδειξε δε τη διάθεση να βρεθούν κοινοί τρόποι προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα να επιστρέψουν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2014, όταν και ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα, «θα δούμε τα στοιχεία και τι θα συμβεί με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». Από την κυβέρνηση λένε ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους τέθηκε από τον κ. Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο (που συζήτησαν για μισή ώρα), όπως άλλωστε και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάτι που μετ' επιτάσεως έθετε τις προηγούμενες μέρες η αντιπολίτευση. Από τα λίγα απτά που δεσμεύτηκε η κ. Μέρκελ ήταν η ενεργή γερμανική συμβολή μέσω του Επενδυτικού Ταμείου.

Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε νέο σαφές μήνυμα σε όσους ζητούν εκλογές, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σενάριο: «Σε ό,τι έχω κάνει δεν σκέφτομαι τις εκλογές, αλλά την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω ότι ανοίγεται ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη. Ξέρουμε πού πάμε, πώς πάμε και πώς θα φθάσουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα φθάσουμε εκεί που πρέπει να φθάσουμε. Η πλοήγηση μίας οικονομικής πολιτικής σε τρικυμιώδη νερά απαιτεί σοβαρότητα», σημείωσε.

Με την επίσκεψη Μέρκελ έκλεισε για την κυβέρνηση μια εβδομάδα «πολύ θετική», όπως τη χαρακτηρίζουν, έχοντας προηγηθεί και η έξοδος στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2010. Με τις καλές ειδήσεις στην οικονομία, μάλιστα, δείχνει να ξεχάστηκε σύντομα η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, με στενό συνομιλητή του πρωθυπουργού να κάνει λόγο και για «άλλες ευχάριστες ειδήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v