Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Βλέπει πρόοδο αλλά και ρίσκα για Ελλάδα

Δεν «συγκίνησε» τη Fitch η εντυπωσιακή επιτυχία του ομολόγου και στέλνει μήνυμα διατήρησης της τρέχουσας αξιολόγησης. Δεν είναι εγγυημένη η χρηματοδότηση μέσω αγορών στο τέλος του 2014. Μεταρρυθμιστική κόπωση και πολιτικός κίνδυνος τα μεγάλα ρίσκα. Βλέπει ανάπτυξη 0,5% φέτος.

Fitch: Βλέπει πρόοδο αλλά και ρίσκα για Ελλάδα

Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές βοηθά στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών της και υπογραμμίζει το εύρος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής που έχει επιτευχθεί, τονίζει η Fitch 

Ωστόσο, σημειώνει ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν και δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο διατηρήσιμη είναι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Η Fitch αναφέρει ότι το ισοζύγιο επιτευγμάτων και ρίσκου αντανακλάται στην τρέχουσα αξιολόγηση Β- με σταθερό outlook. Βάσει του προγράμματος, αναμένεται να ανακοινώσει πιθανή αλλαγή στην αξιολόγηση της χώρας στις 23 Μαΐου.   

Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, ο οίκος σημειώνει ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας στο μέτωπο της χρηματοδότησης. Νωρίτερα, το Eurogroup.gr είχε αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων και προσωρινών πηγών χρηματοδότησης. Αυτό, σημειώνει η Fitch, συνάδει και με τη δική μας θέση ότι πιθανά προβλήματα στη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διαχειρίσιμα.

Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο πριν από τον προγραμματισμό, το 2013, είναι κρίσιμη μέτρηση της βελτιωμένης ικανότητας της Ελλάδας να ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της, μετά το «κούρεμα» χρέους του 2012. Ο οίκος σημειώνει ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις,είναι εφικτή η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ φέτος.

Αναφέρει ακόμα ότι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σημειώθηκαν πλεονάσματα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ταμείων και νοσοκομείων συνεχίζουν να ενισχύονται. Υπενθυμίζει δε ότι με βάση το πρόγραμμα, η Ελλάδα καλείται να εμφανίσει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 3%, το 2015 και του 4,5% το 2016.

Οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η εξαετής ύφεση οδηγείται στο τέλος της. Προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί κατά 0,5% το 2014, τονίζει ο οίκος. Η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική πορεία της προηγούμενης χρονιάς εκτιμάται πως θα περιορίσει την τρέχουσα δημοσιονομική πίεση και θέτει τις βάσεις για τη συζήτηση με την τρόικα γύρω από το θέμα της πιθανής νέας μείωσης χρέους.

Η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές ήταν βασικός στόχος των ελληνικών προγραμμάτων, σημειώνει η Fitch. (σημαντικά χρηματοδοτικά κενά εμφανίστηκαν στο πρώτο πρόγραμμα λόγω της εκτίμησης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές πριν αυτό ολοκληρωθεί) και η έκδοση της Τετάρτης υπερκαλύφθηκε σημαντικά. Αυτή η επιτυχία όμως δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Η χρηματοδότηση με επιτόκια 5% είναι ακριβότερη από το μέσο κόστος των κεφαλαίων που δίνει η τρόικα (2-3%). Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2014 είναι 15,8% του ΑΕΠ, μειούμενες σε 10,2% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Τα σημαντικά ρίσκα για το αξιόχρεο της Ελλάδας παραμένουν. Η βιωσιμότητα του χρέους απέχει μακράν από το να θεωρείται εξασφαλισμένη και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι πολύ υψηλή, γύρω στο 175% του ΑΕΠ (πολύ πάνω από το ενδιάμεσο της κατηγορίας «Β», παρότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι σχετικά χαμηλές αν συγκριθούν με αυτές χωρών ανάλογης αξιολόγησης).

Τα πολιτικά ρίσκα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις παραμένουν ισχυρά και η μεταρρυθμιστική κόπωση αντανακλάται στη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και στην αντιμεταρρυθμιστική στάση της αντιπολίτευσης, καταλήγει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v