Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμούνια: Συμφωνία με Αθήνα για τις τράπεζες

Εξαιρετικά τα νέα της επιστροφής στις αγορές, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Σε συμφωνία με την Αθήνα για το θέμα των τραπεζών. Ανοικτό μέτωπο στους ελέγχους για κρατικές ενισχύσεις ελληνικών επιχειρήσεων.

Αλμούνια: Συμφωνία με Αθήνα για τις τράπεζες

Σήμερα είναι μια καλή μέρα με αποτελέσματα που δικαιώνουν τις μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διεθνής κρίση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Χαρακτήρισε εξαιρετικά καλό νέο την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας, παρότι όπως είπε δεν έχει τελικά στοιχεία στη διάθεσή του, σημείωσε ότι αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία με την οποία επιβραβεύεται η σοβαρότητα και ο σωστός προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Στουρνάρας για το εάν και πώς θα αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι και ευρύτερα ο ελληνικός λαός για τις θυσίες τους, μετά και την είσοδο στις αγορές, απάντησε διπλωματικά: «Καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει είναι η καλύτερη συνταγή για να αποκαταστήσουμε τη μείωση των εισοδημάτων όλων των πολιτών».

Στην ατζέντα των συζητήσεων Στουρνάρα - Αλμούνια βρέθηκαν κυρίως ζητήματα ανταγωνισμού, με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες ο ίδιος εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά μετά και τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η έξοδος των δύο τραπεζών στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

Παρακολουθούμε στενά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, ενώ ανάλογα σχόλια έκανε και για τη Eurobank, τονίζοντας ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίησή της ενδεχομένως με «συμπληρωματικές κινήσεις», όπως είπε, από το ΤΧΣ.
Περιμένουμε αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα και από το σχέδιο της Εθνικής, όταν αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου.

Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα των συζητήσεων, τόσο με τον ΥΠΟΙΚ όσο και με τον Κ. Χατζηδάκη υπάρχει μια λίστα επιχειρήσεων που ελέγχονται για το εάν έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις μεταξύ των οποίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, Cosco, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Ναυπηγεία. Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι είναι δύσκολο θέμα το οποίο χρονίζει καθώς η πρώτη επικοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε γίνει πριν από χρόνια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε υπουργό Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v