Ευκαιρία για big business προσφέρει η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας στις ξένες επενδυτικές τράπεζες, καθώς μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες υλοποίησαν δουλειές άνω των 3,5 δισ. ευρώ και έχουν κλείσει ή υλοποιούν ΑΜΚ και εκδόσεις ομολόγων ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.
Η έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου, που ξεκινά, τυπικά, σήμερα είναι μία από τις μικρές δουλειές για τις ξένες τράπεζες. Η Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η HSBC δεν πρόκειται να βγάλουν αξιοσημείωτες προμήθειες από την έκδοση του Δημοσίου.
Αν όμως το yield της έκδοσης διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, τότε πέρα από την ανατιμολόγηση του ελληνικού ρίσκου, που θα επέλθει στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα, και ακολούθως στις μετοχές, το momentum για την Ελλάδα θα ανατροφοδοτηθεί. Έτσι θα βγουν ή θα κλειδώσουν νέες δουλειές για εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, καθώς και παράπλευρες ωφέλειες από την αύξηση του τζίρου επί ελληνικών τίτλων.
Η JP Morgan, η Goldman Sachs και η Deutsche Bank πρωταγωνιστούν στο νέο ελληνικό ελντοράντο και ακολουθούν η Merrill Lynch, η Credit Suisse, η Citigroup, η HSBC και η Barclays.
Η κυριαρχία των Αμερικάνων είναι αναμενόμενη αφού τα περισσότερα κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα προέρχονται από την Αμερική και δευτερευόντως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηριστικό είναι ότι 4το 5% των ιδιωτών επενδυτών της Alpha Bank εδρεύει στις ΗΠΑ και το 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank διαχειρίστηκαν ως εγγυητές κάλυψης και ανάδοχοι της συνολικής έκδοσης η JP Morgan, η Citigroup, η HSBC, η Merrill Lynch, η Bruyette & Woods Ltd και η Banca IMI.
Η τράπεζα άντλησε 1,2 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και οι προμήθειες για τους εγγυητές κάλυψης ανήλθαν στα 36,6 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως αμοιβές σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
Η Πειραιώς από την πλευρά της άντλησε 1,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,575 δισ. από το εξωτερικό. Η Credit Suisse, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs λειτούργησαν ως συντονιστές και διαχειριστές της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, η Mediobanca-Banca di Credito και η UBS Limited ως συνδιαχειριστές της αύξησης και η BNP Paribas ως διεθνής συνδιαχειριστής.
Οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων, με βάση το ενημερωτικό της αύξησης, ανήλθαν σε 74,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατ. έχουν καταχωριστεί ως διάφορα έξοδα.
Η Deutsche Bank, η JP Morgan και η Barclays ανέλαβαν να τρέξουν ως συντονιστές την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ως 3 δισ. ευρώ. Μέρος των 3 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το σχήμα που θα επιλεγεί ως βασικός επενδυτής και το υπόλοιπο από συνδυασμένη προσφορά μετοχών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Πριν από την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο 3ετούς διάρκειας αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η HSBC.
Ποιοι θα πάρουν τις επόμενες δουλειές
Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η ΔΕΗ ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη επιδιώκοντας να αντλήσουν ρευστότητα από ξένους κυρίως επενδυτές τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η Εθνική προετοιμάζεται για έκδοση senior ομολόγου 5ετούς διάρκειας μέσω του οποίου θα αντλήσει ως και 1 δισ. ευρώ, εφόσον η τιμολόγηση κριθεί ικανοποιητική. Η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει ήδη με κοινοπραξία ξένων τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC) που περιμένουν την εντολή για να προχωρήσουν στην έκδοση.
Η έκδοση ομολόγου αφορά τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς της και δεν σχετίζεται με το capital plan που πρέπει να κατατεθεί στην ΤτΕ ως τις 15 Απριλίου.
Έτοιμη να βγει στις αγορές για έκδοση εταιρικού ομολόγου 5ετούς διάρκειας και ύψους 300 - 500 εκατ. ευρώ είναι και η ΔΕΗ. Η Deutsche Bank, η HSBC, η Citigroup και η Credit Suisse θα τρέξουν το βιβλίο μαζί με ελληνικές τράπεζες.
Την έκδοση του 5ετούς ΟΕΔ περίμεναν και στην Alpha Bank για να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία έκδοσης ομολόγου για τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς της. Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, επιδιώκοντας να αντλήσει με βάση αναλυτές τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Στα σκαριά έχουν την έκδοση εταιρικού ομολόγου η Motor Oil και η Μυτιληναίος. Η Μυτιληναίος θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%. Ο χρόνος της έκδοσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αφού αναμένεται να διαμορφωθούν οι πλέον συμφέροντες όροι στις αγορές.