IBHS: Υποχώρηση του κλάδου χημικών το 2012

Κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 14,1%, στο 1,2 δισ. ευρώ, και κέρδη προ φόρων κατά 24% εμφάνισε ο κλάδος των χημικών το 2012, ως απόρροια της περαιτέρω υποχώρησης της ζήτησης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat.

IBHS: Υποχώρηση του κλάδου χημικών το 2012

Επιδείνωση παρουσίασε η εγχώρια αγορά χημικών προϊόντων το 2012, όπως προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη για τον κλάδο που εκπόνησε η Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, το 2012 επήλθε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης για τις περισσότερες κατηγορίες χημικών πρώτων υλών, καθώς ο κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα, τομέας που το 2012 παρουσίασε υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατά 3,2%.

Παράλληλα, η σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές και κατασκευές: οι πολεοδομίες της χώρας το 2012 εξέδωσαν 22.627 οικοδομικές άδειες (-36,7% έναντι του 2011), ενώ παρατηρήθηκε μείωση 29% στον όγκο.

Άμεση συνέπεια αποτελεί η υποχώρηση της παραγωγής του κλάδου: σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 η παραγωγική επίδοση της χημικής βιομηχανίας σημείωσε περαιτέρω κάμψη κατά 12%.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η αυστηρότερη πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών συνεπάγεται δυσχέρεια στην άντληση κεφαλαίων και στη χρηματοδότηση. Συνεπώς, η ρευστότητα και η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων έχει πληγεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ξένοι οίκοι χημικών να ασκούν υψηλή πίεση, θέτοντας ως προϋπόθεση την εξόφληση της παραγγελίας πριν την αποστολή της ή σε ορισμένες περιπτώσεις μικρό χρονικό περιθώριο πληρωμής.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 150 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2012 υποχώρησε κατά 14,1% στο 1,12 δισ. ευρώ, έχοντας επηρεαστεί από την παύση λειτουργίας των δύο -μέχρι πρότινος- μεγαλύτερων βιομηχανιών ARTENIUS HELLAS Α.Β.Ε.Ε. και ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ A.E.B.E. Το 62% των εταιριών υπέστησαν μειωμένες Πωλήσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

- Το 2012 καταγράφηκε πτώση των συνολικών ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ κατά 18% και 24% αντίστοιχα.

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκε ελαφρώς σε 7%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ΚΠΦ υποχώρησε περαιτέρω σε 2,1%.

- O εμπορικός κύκλος βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο (110 ημέρες).

- Ο δείκτης των Ξένων προς τα Ίδια Κεφάλαια βελτιώθηκε σε 1,5 προς 1.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) διαμορφώθηκε σε 8,4%, από 11,6% το 2011.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Infobank Hellastat για τον κλάδο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v