Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέα ενδοκυβερνητική κόντρα στη Βουλή

Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Επαναφέρει η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά την αποχώρηση Μπαλτάκου. Νέα σφοδρή επίθεση Τσίπρα στον πρωθυπουργό.

Nέα ενδοκυβερνητική κόντρα στη Βουλή

Καθημερινή συνήθεια τείνουν να γίνουν οι ενδοκυβερνητικές τριβές το τελευταίο διάστημα, ενάμιση μόλις μήνα πριν από τις διπλές εκλογές. Οι αντιδράσεις προέρχονται κατά βάση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, εκτός των άλλων, θέλει να έχει διακριτό ρόλο και να μην δείχνει ως «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας φυσικά έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το σήριαλ με το πολυνομοσχέδιο και την διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη (αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη που διεγράφη από τη ΝΔ), ύστερα από την υπόθεση Μπαλτάκου και τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις ακραίες φωνές στον κυβερνητικό εταίρο που οδήγησαν στην απόσυρση της υποψηφιότητας του Φαήλου Κρανιδιώτη, η κόντρα πλέον μεταφέρθηκε στη Βουλή.

Αφορμή, διορθωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών στον «Καλλικράτη». Η... κακή μέρα φάνηκε από προχθές το βράδυ, όταν το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε σε τέσσερα κυρίως άρθρα του νομοσχεδίου, οδηγώντας τη συζήτηση σε διακοπή, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Οι «πράσινες» απειλές τελικά έγιναν πράξη χθες, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν άρθρο που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να επιχορηγούν πολιτιστικούς και άλλους φορείς οι οποίοι συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου με ποσά άνω του 1,5% επί των τακτικών εσόδων του δήμου.

Επίσης, σε άλλο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι οι αιρετοί των ΟΤΑ οι οποίοι κατηγορούνται για πλημμέλημα θα τίθενται σε αργία μόνο σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση, υπήρξε διαφωνία μεταξύ των ίδιων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου άρθρου, ζητώντας πάντως από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ορισμένες βελτιώσεις.

Προχωρά το αντιρατσιστικό

Στο μεταξύ, ύστερα από τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση –τις επόμενες μέρες- το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η στιγμή, καθώς γίνεται λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος φέρεται να είχε τις περισσότερες ενστάσεις γι' αυτό και την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην μετατόπιση προς το κέντρο και όσο μακρύτερα γίνεται από τη Χρυσή Αυγή. Το πρώτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε φέρει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ωστόσο «κόπηκε», ενώ ανάλογη τύχη είχε και το τροποποιημένο νομοσχέδιο που έφερε στη συνέχεια ο διάδοχός του Χαράλαμπος Αθανασίου.

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ξεχάσουν την υπόθεση Μπαλτάκου, με χθεσινή δήλωσή του, ένας βουλευτής της ΝΔ, ο πρώην αστυνομικός Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Δράμα, ήρθε να στηρίξει τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν καλός στα καθήκοντά του και είχε πάντα την πόρτα του ανοιχτή για όλους.

Στο ίδιο πρόσωπο, αλλά με αντίθετες προθέσεις από τον κ. Κυριαζίδη, επικεντρώθηκε για μία ακόμη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας, συντηρώντας τον οξύτατο αντιπολιτευτικό λόγο κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινωνικούς φορείς στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό λιποτάκτη» τον πρωθυπουργό. «Αν είναι να μας κάνει την τιμή και να κοπιάσει επιτέλους στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Σαμαράς, θα ακυρώσω κάθε ταξίδι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v