Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχόλια κυπριακής ηγεσίας για τραπεζικές εξελίξεις

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις των ραγδαίων τραπεζικών εξελίξεων παρουσιάστηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Εν τω μεταξύ νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής τόνισε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο μείωσης του ανταγωνισμού, αλλά ενθαρρύνεται από τις επιλογές που έχει πλέον ο Κύπριος πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια κυπριακής ηγεσίας για τραπεζικές εξελίξεις
Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις των ραγδαίων τραπεζικών εξελίξεων παρουσιάστηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μεταδίδει το site stockwatch.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής τόνισε ότι το υπουργείο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μείωσης του ανταγωνισμού, αλλά ενθαρρύνεται από τις επιλογές που έχει πλέον ο Κύπριος πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας της Επ. Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντέξει τους κραδασμούς και τις αμφιταλαντεύσεις που δημιουργούνται.

Τόνισε πως βρισκόμαστε σε περίοδο φιλελευθεροποίησης και πως δεν χωρούν ”εθνικοί προστατευτισμοί”. Σημείωσε, ωστόσο, πως η φιλελευθεροποίηση πρέπει να ενισχύει τον ανταγωνισμό χωρίς να οδηγεί σε μονοπώλια.

Ο κ. Χριστοδούλου αποκάλυψε πως την περασμένη Τρίτη ενημερώθηκε από το διευθύνοντα Σύμβουλο της Marfin Popular Bank, Ανδρέα Βγενόπουλο, για το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης για την Τράπεζα Κύπρου. Χαρακτήρισε την ενημέρωση Βγενόπουλου ”ευγενική πρωτοβουλία”.

Ο διοικητής της νομισματικής αρχής σημείωσε παράλληλα πως δεν είναι ευτυχής με την κατάσταση που δημιουργείται λόγω της αντιπαλότητας και της σύγχυσης που υπάρχει σε ένα νευραλγικό τομέα για την οικονομία. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, πως οι αρμόδιες αρχές θα κινηθούν γρήγορα για να ξεκαθαρίσει ποια είναι η νομικά έγκυρη πρόταση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε με αφορμή τις προσφορές των τραπεζών ότι το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για το ενδεχόμενο μείωσης του ανταγωνισμού, όμως ενθαρρύνεται από τις επιλογές που έχει πλέον ο Κύπριος πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Σαρρής προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σχετικά με πληροφορίες για εξαγορά των Τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς από την Marfin Popular Bank.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία, διαθέτει πολύ γερές βάσεις και έχει τις δυνατότητες να απορροφήσει οποιουσδήποτε κραδασμούς, που θα επιφέρουν οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο κ.Σαρρής, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών, προσθέτοντας ότι αρμόδια όργανα για την εξέταση των δεδομένων είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Κύπριος υπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για το ενδεχόμενο μείωσης του ανταγωνισμού, όμως, όπως είπε, ενθαρρύνεται από τις επιλογές που έχει πλέον ο Κύπριος πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v