Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή της ΝΔ προς το κέντρο

Οι τέσσερις στόχοι για τη «φυγή προς τα εμπρός». Μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο. Ικανοποιημένος δηλώνει ο Βενιζέλος. Σφοδρή επίθεση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Στροφή της ΝΔ προς το κέντρο

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις προς την πραγματική οικονομία στρέφεται η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας την τακτική που θα εφαρμόσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διευθέτηση των λεπτομερειών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στις ασθενείς κοινωνικά ομάδες και στους ενστόλους, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν σε αυτά προστεθούν η πολυαναμενόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου έξοδος στις αγορές πιθανότατα πριν από το Πάσχα, αλλά και η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, συμπληρώνεται το καρέ των κυβερνητικών στόχων που μπορούν να επιφέρουν τη φυγή προς τα εμπρός που επιθυμείται.

Συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΦΠΑ, έκανε λόγο χθες για την αποκατάσταση χρόνιων αδικιών σε βάρος των πολιτών, εστίασε στο γεγονός ότι ο συμψηφισμός αφορά όχι μόνο τις οφειλές από και προς το Δημόσιο, αλλά και ιδιώτες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απαλλαγή από τα πρόστιμα που προήλθαν από μη καταβολή ΦΠΑ από εταιρίες στο δημόσιο όταν και το ίδιο χρωστούσε σε αυτές.

Ο κ. Σαμαράς, κατά την τετ α τετ συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ στην ολιγόωρη επίσκεψή της σε τρεις μέρες, αναμένεται να της θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ευελπιστώντας η καγκελάριος να προβεί σε μια συγκεκριμένη σχετική δήλωση.

Είναι δεδομένο ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι η απόρροια από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και ότι ήρθε η ώρα οι εταίροι μας να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους.

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μας εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντηση των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά.

«Είναι σημαντικό να μας αποτιμήσουν οι αγορές για να κλείσουν πολλά στόματα που χωρίς λόγο κάνουν αρνητικά σχόλια ή δε σέβονται όσο πρέπει τον αγώνα των πολιτών», δήλωσε, με σαφείς και πάλι τις αιχμές κατά της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε έναν ακόμα λόγο, πάντως, για να είναι ευχαριστημένος: την απόσυρση της υποψηφιότητας του Φαήλου Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ένα αίτημα που είχε θέσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, όπως και άλλα πράσινα στελέχη σε δημόσιες δηλώσεις τους. Και παρ' όσα έλεγαν τις προηγούμενες μέρες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της Συγγρού, η χθεσινή εξέλιξη δείχνει τον κ. Σαμαρά να έχει κάνει ένα βήμα πίσω (και παρά τους ισχυρισμούς ότι ο κ. Κρανιδιώτης αποσύρθηκε με προσωπική του πρωτοβουλία).

Παράλληλα, καταδεικνύεται και μια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μετατοπιστεί προς τον χώρο του κέντρου (καθώς ο κ. Κρανιδιώτης θεωρείτο εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς), μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπαλτάκου και ενώ και από το εσωτερικό της Ν.Δ. δεν εξέλιπαν οι σχετικές μουρμούρες.

«Δεν βρισκόμαστε στην αγκαλιά κανενός», αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ χαρακτηρίζει πλήρως ακατανόητα τα σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες. Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες την άρνησή του να συμμετάσχει εκ νέου σε κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να ξεχαστεί το γρηγορότερο δυνατό η υπόθεση Μπαλτάκου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για «ακροδεξιά σέχτα» του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου «που κυβερνά αυτήν τη στιγμή τη χώρα», χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο για την ομαλότητα» τον πρωθυπουργό και «υπόλογο» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει Μπαλτάκος Γκέιτ, υπάρχει Σαμαράς Γκέιτ», είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την επάνοδο στις αγορές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μία «τεράστια επιχείρηση απάτης», αφού «οι Έλληνες καλούνται να παίξουν τον ρόλο του θεατή και να χειροκροτήσουν την πολιτική που τους καταστρέφει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v