Εργολάβοι: Καταγγελίες για «μισθώσεις» πτυχίων

«Το εμπόριο πτυχίων κοστίζει» λένε οι εργολάβοι μέσω επιστολής στον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Μπάχαλο με τις προκηρύξεις, παρά τις υποσχέσεις για έγκαιρη δημοσίευση στο Διαδίκτυο.

Εργολάβοι: Καταγγελίες για «μισθώσεις» πτυχίων

«Το εμπόριο πτυχίων και η πλασματική στελέχωση» των τεχνικών εταιρειών, από μηχανικούς που απλώς έχουν μισθώσει πτυχίο χωρίς να εργάζονται σε αυτές, «συνεχίζεται» και «η κατάσταση έχει χειροτερεύσει» υποστηρίζει η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που εκπροσωπεί τις μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις, με επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Οι τεχνικές εταιρείες υποχρεώνονται με βάση τη νομοθεσία να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό πτυχίων μηχανικών, συγκεκριμένων κατηγοριών, ανάλογα με την τάξη του εργοληπτικού πτυχίου. Έτσι επιβαρύνονται για την πληρωμή ανθρώπων οι οποίοι πολλές φορές δεν εργάζονται σε αυτές και απλώς έχουν μισθώσει το πτυχίο τους!

Η διοίκηση του ΣΑΤΕ υποστηρίζει με την επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών πως «η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και η καθυστέρηση των πληρωμών δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια αυτής της πλούσιας στελέχωσης με ΜΕΚ (σ.σ. πτυχία μηχανικών) υποτιθέμενης μόνιμης απασχόλησης».

Γι' αυτό ζητάει να μειωθούν οι απαιτήσεις για πτυχία για τις τεχνικές εταιρείες ώστε να περιοριστεί και το κόστος τους.

Στην επιστολή του ΣΑΤΕ, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών, γίνεται εκτενής αναφορά και στο θέμα των τιμολογίων στα δημόσια έργα (υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις σε σχέδιο για αναδρομική αναθεώρηση τιμών στα έργα), αλλά και στο ζήτημα των προκηρύξεων διαγωνισμών.

Όπως αναφέρεται, παρά τις δεκάδες εγκυκλίους του υπουργείου για την ενίσχυση της διαφάνειας στους διαγωνισμούς, η κατάσταση δεν αλλάζει. Για παράδειγμα, «τεύχη δημοπράτησης παρόμοιου προϋπολογισμού και τεχνικού αντικειμένου διατίθενται σε τιμές από 30 έως 500 ευρώ ή και παραπάνω».

Επιπλέον, «ο χρόνος διάθεσης των τευχών κυμαίνεται συνήθως από δύο ημέρες έως μία εβδομάδα ροκανίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από τις 15 ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ της ημερομηνίας δημοσίευσης και δημοπράτησης».

Έτσι δημιουργούνται και υπόνοιες περί καθυστερημένης παράδοσης των τευχών ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι που τα έχουν προμηθευτεί νωρίτερα διά της πλαγίας οδού.

Το πλέον απίστευτο είναι πως οι υπηρεσίες αντί για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο προτιμούν να χορηγούν στους υποψηφίους για την ανάληψη ενός έργου ολόκληρες κούτες με την προκήρυξη και το συνοδευτικό υλικό (τεχνική περιγραφή, μελέτες, σχέδια κ.λπ.).

Ενίοτε, όπως καταγγέλλουν οι εργολάβοι, οι δημόσιες υπηρεσίες συνεργάζονται αποκλειστικά με συγκεκριμένα φωτοτυπικά κέντρα στα οποία πρέπει να απευθυνθούν για να παραλάβουν αντίγραφα του υλικού, με το αζημίωτο...

Η διοίκηση του ΣΑΤΕ ζητά την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των τευχών δημοπράτησης και του συνοδευτικού υλικού στο Διαδίκτυο. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιουλίου 2014 όλα τα έργα θα δημοπρατούνται ηλεκτρονικά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v