Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοχάρης: Ερχονται πλήρως προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες και οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν το ένα δωδέκατο του φόρου, κάθε μήνα, ώστε ο φορολογούμενος να μη χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον ποσά, σημειώνει ο Χ. Θεοχάρης.

Θεοχάρης: Ερχονται πλήρως προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Την "εφορία του μέλλοντος" περιγράφει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, σήμερα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δηλώνοντας ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες και ότι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν το ένα δωδέκατο του φόρου, κάθε μήνα, ώστε ο φορολογούμενος να μη χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον ποσά με την εκκαθάριση της δήλωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριιστικά, «είναι ένα μοντέλο που έχει εισαχθεί στη Φορολογική Διοίκηση από τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και από κάποιες αγγλοσαξονικές (Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία), στα εισοδήματα γίνεται ατομική παρακράτηση και όχι γενικευμένη. Ο εργοδότης κατόπιν οδηγιών της Φορολογικής Διοίκησης ενημερώνεται για τη συνολική παρακράτηση φόρου που πρέπει να κάνει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το ύψος των εισοδημάτων ή την προέλευσή τους».

Προς το μοντέλο αυτό κινείται η φορολογική διοίκηση, επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, δίχως ωστόσο να δώσει ημερομηνία εφαρμογής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατασχέσεις, ο κ. Θεοχάρης σημειώνει: «Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις γίνονται πλέον από το 100% των εφοριών. Και υπάρχει επιτάχυνση. Από περίπου 18.000 κατασχέσεις στα χέρια τρίτων το πρώτο δίμηνο του 2013, πλησιάσαμε στο πρώτο δίμηνο του έτους τις 50.000. Ήδη στο πρώτο δίμηνο έχουν ασκηθεί παράλληλα περίπου 5.000 ποινικές διώξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή, με αύξηση 37,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δεν είναι όμως μόνο οι κατασχέσεις. Στην αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, συμβάλλουν και οι ρυθμίσεις αλλά και η δυνατότητα καταβολών έναντι αλλά και η φορολογική συνείδηση η οποία ενισχύεται σιγά-σιγά. Το πρώτο δίμηνο του 2012 από ληξιπρόθεσμα είχαν εισπραχθεί περίπου 390 εκατ. ευρώ. Το πρώτο δίμηνο του 2013 πλησιάσαμε τα 800 εκατ. ευρώ. Φέτος, στο δίμηνο προσεγγίζουμε τα 900 εκατ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v