Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρύβουν τα «τσεκούρια του πολέμου» στο ΠΑΣΟΚ

Κανένα πρόβλημα με τον Γιώργο Παπανδρέου, λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η έξοδος στις αγορές και η επίσκεψη Μέρκελ εξελίξεις-κλειδιά για την κυβέρνηση. Η υπόθεση Μπαλτάκου παραμένει βασικό αντιπολιτευτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρύβουν τα «τσεκούρια του πολέμου» στο ΠΑΣΟΚ

Καθοριστική θεωρούν στην κυβέρνηση την εβδομάδα που ξεκινά, καθώς, όπως εκτιμούν, η πιθανή έξοδος στις αγορές (για πρώτη φορά ύστερα από το 2010) και η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ θα μπορέσουν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών. Και ενώ η μετωπική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποκαλύψεις με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο, καλά κρατεί, στο ΠΑΣΟΚ, τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο και αδύναμο κρίκο μέχρι στιγμής του κυβερνητικού συνασπισμού, προσπαθούν να κρύψουν τα τσεκούρια του πολέμου και να καλύψουν, έστω προσωρινά, τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα.

Ήδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, αναφορικά με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκκρεμότητες που είπε πρόσφατα πως έχει με το κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να κρύψει κάτω από το χαλί τα όποια προβλήματα, λέγοντας ότι αναφερόμενος στις εκκρεμότητες του Γιώργου Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για πολιτικές εκκρεμότητες και δεν αναφερόταν στα οικονομικά του κόμματος.

"Εσωκομματικά δεν υπάρχουν... Ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρεται μόνον να βγούμε από την κρίση", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή έκανε ένα βήμα πίσω και στο θέμα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στελεχών που κινούνται στον χώρο της λαϊκής και άκρας δεξιάς: "Εμείς δεν κάνουμε ιδεολογικό έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας, κάνουμε έλεγχο της προγραμματικής συμφωνίας και της φυσιογνωμίας της κυβέρνησης", τόνισε, παρά τις αντίθετες σε περιεχόμενο δηλώσεις πράσινων στελεχών τις προηγούμενες μέρες.

Η "Μπαλτακιάδα", πάντως, και ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνουν φθορά της Ν.Δ., εξακολουθεί να απασχολεί το σύνολο των κομμάτων, με τη Χρυσή Αυγή να απειλεί ότι ανά πάσα στιγμή θα φέρει στο φως νέες αποκαλύψεις, με ηχογραφημένες συνομιλίες που θα τινάξουν στον αέρα την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως "η πολιτική ζωή της χώρας δεν μπορεί να καταστεί όμηρος υποκλοπών και εκβιασμών" και καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί, εξαιτίας αντιπολιτευτικού ζήλου, την επιχειρηματολογία του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου. "Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές έχει όνομα: Χρυσή Αυγή", έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, εκτιμώντας πως στόχος πλέον είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να αναδείξει την αλλαγή της πορείας της χώρας, κάτι το οποίο αναμένεται να προταχθεί και στον προεκλογικό αγώνα από τα δύο κόμματα, και ταυτόχρονα να αποκλείει σε κάθε ευκαιρία το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών, το οποίο, όπως λένε, "μόνο κακό κάνει στον τόπο".
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να διατηρεί το θέμα Μπαλτάκου στην πρώτη γραμμή, προσωποποιεί τις ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι "η ευθύνη για τις κινήσεις και τις επαφές του ακροδεξιού πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. έγιναν σε γνώση του πρωθυπουργού".

Παράλληλα, βάλλει και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική για όσα είπε στη συνέντευξη τύπου. "Κατατρομαγμένος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την επιταχυνόμενη εξαέρωση του κόμματός του, είναι διατεθειμένος να τα κάνει όλα για να διασωθεί προσωπικά", ανέφερε, καταγγέλλοντας τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ως "ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v