Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 24 Απριλίου η έγκριση για τη δόση των 6,3 δισ.

Η κρίσιμη για την Ελλάδα ημερομηνία μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, γεγονός το οποίο δεν επηρεάζει τις ταμειακές ανάγκες. Τα προαπαιτούμενα.

Στις 24 Απριλίου η έγκριση για τη δόση των 6,3 δισ.

Στις 24 Απριλίου σε συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Αρχικά , το EWG είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 17 Απριλίου, ημερομηνία όμως η οποία συμπίπτει με τη Μεγάλη Πέμπτη, των ορθοδόξων. Έτσι, η κρίσιμη για την Ελλάδα ημερομηνία μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, γεγονός το οποίο δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις ταμειακές ανάγκες. Ούτως ή άλλως οι λήξεις ομολόγων ύψους 9,5 δισ. ευρώ είναι στα τέλη Μαϊου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης. Το βασικό προαπαιτούμενο, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έχει ικανοποιηθεί από την περασμένη Κυριακή και τώρα το μόνο που απομένει έως τις 10 Απριλίου είναι η τρόικα να εγκρίνει το μεταφρασμένο τελικό κείμενο του νόμου.

Ορισμένες διατάξεις δεν είναι 100% σε αντιστοιχία με τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά δεν αναμένεται πως θα δημιουργηθεί ζήτημα. Ούτως ή άλλως σχετικές δηλώσεις έκανε στο περιθώριο του Eurogroup ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

Στο μεσοδιάστημα έως τις 24 Απριλίου, θα έχει άλλωστε ολοκληρωθεί η σύνταξη των εκθέσεων από την τρόικα, ενώ θα έχει δοθεί και η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης από τα κοινοβούλια των χωρών όπου υπάρχει σχετική απαίτηση.

Οι επόμενες δύο υποδόσεις 1+1 δισ. ευρώ αναμένονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και συνδέονται με 6+6 προαπαιτούμενα, για τα οποία επίσης εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ικανοποίησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v