Πληροφορική: Οι στόχοι των εισηγμένων για το 2014

Πώς βλέπουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αγοράς οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Τι προσδοκούν και ποια στρατηγική ανάπτυξης προτίθενται να ακολουθήσουν. Αναλυτικός πίνακας οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2013.

Πληροφορική: Οι στόχοι των εισηγμένων για το 2014

Σε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και σε προκήρυξη-ανάθεση των έργων του ΕΣΠΑ προσδοκούν οι εταιρείες πληροφορικής μέσα στην προσεχή διετία, με στόχο να ανεβάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου επιδιώκουν οφέλη από τις προσπάθειες διεθνοποίησης των εργασιών τους που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά και από την εστίασή τους στη διεύρυνση της προϊοντικής τους γκάμας (νέα προϊόντα, νέες εξειδικευμένες αγορές).

Γενικότερα, επικρατεί η άποψη πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν περιορίσει ιδιαίτερα τις επενδύσεις τους στο κομμάτι της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, αν από φέτος ή από το 2015 η κατάσταση στην οικονομία αρχίσει να βελτιώνεται, τότε η δαπάνη για πληροφορική μπορεί να ανακάμψει σημαντικά στον ιδιωτικό τομέα, γιατί η πληροφορική αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Η φετινή χρονιά ωστόσο αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη περίοδος για τον κλάδο για τους εξής λόγους:

• Ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει -λόγω της οικονομικής κρίσης- να περιορίζει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ύψος των επενδύσεών του στην πληροφορική. Σχετικά καλύτερη πορεία έχουν τα τυποποιημένα πακέτα λογισμικού, όπου όμως εκεί μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της εισπραξιμότητας και των επισφαλειών.

• Οι τράπεζες μπορεί από τη μια πλευρά να έχουν δώσει στην αγορά κάποιες εργασίες πληροφορικής λόγω της ανάγκης προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα της συγκέντρωσης του κλάδου σε λιγότερους ομίλους, ωστόσο ζητούμενο είναι το κατά πόσον οι λιγότερες τράπεζες θα δαπανούν τα ίδια ποσά για πληροφορική στο μέλλον.

• Κάποια έργα του δημοσίου άρχισαν να \τρέχουν, ωστόσο η σχετική πρόοδος είναι περιορισμένη και κυρίως θα αφορά τζίρους εταιρειών από το 2015 και μετά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Σύζευξις ΙΙ (δικτύωση όλων των φορέων του δημοσίου), συνολικού προϋπολογισμού 628 εκατ. ευρώ.

• Συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και οι δυσκολίες των εταιρειών πληροφορικής (και των υγιών...) για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

H Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings) προβλέπει για φέτος κύκλο εργασιών στα περυσινά περίπου επίπεδα (γύρω στα 64,5 εκατ. ευρώ, που ήταν αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2012). Με τη διαφορά ότι ενώ πέρυσι οι εκτός Ελλάδας εργασίες της Unisystems ανήλθαν στα 10,4 εκατ. ευρώ φέτος στόχος είναι να πιάσουν τα 13,5 εκατ. και να αποτελέσουν το 21% του συνολικού τζίρου.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας έχει ξεκαθαρίσει πως στρατηγική ανάπτυξης για τη Unisystems είναι η επέκταση στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να αναφερθεί εκτενώς στα έργα του δημοσίου.

Γενικότερα, δεν είναι λίγες οι εταιρείες του κλάδου που -λόγω των παλαιότερων και των σημερινών εμπειριών τους- βλέπουν τα έργα του ΕΣΠΑ με σαφή επιφυλακτικότητα και δείχνουν διατεθειμένες να διεκδικήσουν επιλεκτικά κάποιες συμβάσεις, υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πως η πληρωμή του έργου δεν θα παραπεμφθεί.... στις ελληνικές καλένδες.

Ανάλογη είναι και η θέση του προέδρου της Profile Χαράλαμπου Στασινόπουλου. Στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας μέσα στην επόμενη τριετία είναι να επιτυγχάνει τα 2/3 του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό, ενώ η συμμετοχή της στη διεκδίκηση έργων του ΕΣΠΑ θα είναι σαφώς περιορισμένη.

Αν όμως η διεθνοποίηση των εργασιών είναι ένας στόχος αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου, κάποιες άλλες έχουν ως στρατηγική την επέκτασή τους σε νέες επιμέρους αγορές, που πιστεύουν ότι παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η MLS του κ. Γιάννη Καματάκη, η οποία μετά από μια μακρά θητεία στο λογισμικό της εκπαίδευσης, επεκτάθηκε αρχικά στους πλοηγούς και κατόπιν στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα tablets.

Στρατηγική της εταιρείας είναι πρώτα η κατάκτηση ενός μεγάλου μεριδίου στην εσωτερική αγορά και στη συνέχεια η επέκταση στο εξωτερικό, όπου οι πρώτες βάσεις έχουν ήδη τεθεί από τις συσκευές πλοήγησης. Ήδη, το guidance (πρόβλεψη) της εισηγμένης για φέτος αναφέρεται σε κύκλο εργασιών άνω των 11 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω του 1,7 εκατ. ευρώ.

Με νέα προϊόντα προσπαθεί να αντεπιτεθεί και η Ίλυδα, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έντονη κρίση που μαστίζει την αγορά των φαρμακείων (εξειδικεύεται στο λογισμικό του κλάδου). Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: διαχείριση γραμματειών εκπαιδευτικών συστημάτων, διαχείριση διαγνωστικών κέντρων-μικροβιολογικών εργαστηρίων, σύστημα ολοκληρωμένης οικονομικής διαχείρισης για ΝΠΔΔ.

Όσο για την εταιρεία Λογισμός, μεταξύ άλλων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επέκταση της δραστηριότητας εγκατάστασης εφαρμογών καζίνο στο εξωτερικό.

Φυσικά, δεν θα μείνουν χωρίς διεκδικητές και τα έργα του δημοσίου, απλά οι εταιρείες δεν θα χτυπήσουν ό,τι κινείται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα επικεντρωθούν εκεί που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και πιστεύουν ότι... στο τέλος της ημέρας κάτι θα τους μείνει στο ταμείο.

Έτσι, η BYTE, πέρα από τις γνωστές κατηγορίες πελατών της στο ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεγάλες επιχειρήσεις) ανέβασε τον περυσινό της τζίρο μέσα από έργα του δημοσίου, έχει δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων και θα διεκδικήσει και νέες. Με βάση μάλιστα τη διοίκησή της, το 2014 «η ΒΥΤΕ θα επιστρέψει στην κερδοφορία, εν όψει και των, σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες έχουν ανατεθεί στην εταιρεία κατά τη χρήση 2013 και θα εκτελούνται κατά τη χρήση 2014 ή πρόκειται να ανατεθούν στην εταιρεία και θα εκτελούνται εντός της χρήσεως αυτής, αλλά και των επεκτάσεων της δραστηριότητάς της σε έργα του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος εμφανίζει ανάκαμψη».

Σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση των δημόσιων έργων προτίθεται να παίξει και η ALTEC, η οποία μέσω σχετικών έργων που ήδη έχει αναλάβει (πόθεν έσχες, Διαύγεια, e-ΠΔΕ, ψηφιοποίηση Εθνικού Τυπογραφείου) αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών μέσα στο 2014. Πάντως, η εισηγμένη (που δραστηριοποιείται και στο κομμάτι του τυποποιημένου λογισμικού) θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος και το ζήτημα της χρηματοδότησής της (έντονα αρνητικά ίδια κεφάλαια, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης).

Η διοίκησή της, ανέθεσε, µε τη σύµφωνη γνώµη των πιστωτριών τραπεζών, σε ειδικευµένο ανεξάρτητο χρηµατοοικονοµικό σύµβουλο, την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του οµίλου. Η µελέτη έχει ολοκληρωθεί και η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στις πιστώτριες τράπεζες. Εκτιµάται ότι η λήψη της απόφασης για την αναδιάρθρωση του δανεισµού του οµίλου θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας περιόδου.
Ισορροπημένη στρατηγική ανάπτυξης ακολουθεί η Space Hellas, η οποία επικεντρώνεται σε εργασίες στις οποίες έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, καταφέρνει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της από τους ιδιώτες πελάτες της, αναπτύσσεται χωρίς κίνδυνο στο εξωτερικό, επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες και φυσικά διεκδικεί επιλεκτικά ένα κομμάτι των έργων του ΕΣΠΑ.

Έργα της Space Hellas που βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης, είναι τα εξής: e-Crime (Υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων 4,2 εκατ. ευρώ, SIS II ανάπτυξη συστήματος πληροφορικής SCHENGEN 2ης γενιάς στο Λιμενικό, ηλεκτρονικές υπηρεσίες ταυτοποίησης e.TAΠ (AFIS) για την ΕΛ.ΑΣ. ύψους 8 εκατ. ευρώ, σύστημα ασφαλείας, ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και πρόσβασης στο γήπεδο ΓΣΠ ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ∆ήμος Παλαιού Φαλήρου - ψηφιοποίηση αρχείου.

Αναφορικά με τη διεκδίκηση νέων έργων η εταιρεία έχει συμμετάσχει και έχει υποβάλει προτάσεις σε διάφορα έργα, εστιάζοντας στο ΕΣΠΑ και στην Ψηφιακή Σύγκλιση. Ενδεικτικά αναφέρονται: Αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ΟΠΣ Τροχαίας Νομισματικό Μουσείο - ψηφιοποίηση αρχείου, ∆ήμος Ιεράπετρας - Ψηφιακό Μουσείο, ∆ήμος Ανωγείων - Ψηφιακό Μουσείο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για την προετοιμασία της εταιρείας για τη συμμετοχή της σε τμήματα του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με συνεργαζόμενες εταιρείες του χώρου.

Μερίδιο από τα δημόσια έργα θα διεκδικήσει και η Q&R που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και πέρυσι «επέστρεψε» σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι συγκρατημένα θετικές αλλά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Στα αξιοσημείωτα επίσης της εταιρείας είναι το ότι η Q&R έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού ψηφιακού βιβλιοπωλείου την οποία προωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, σε εκδοτικούς οίκους και online βιβλιοπωλεία (βλέπε συνεργασία με την Cosmote στην Ελλάδα και με την Globul στη Βουλγαρία).

Η Entersoft επικεντρώνεται σε έργα του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας κέρδη και διαθέτοντας άριστη ρευστότητα. Η εισηγμένη αναμένεται να σημειώσει νέα άνοδο οικονομικών επιδόσεων το 2014, καθώς το τελευταίο τρίµηνο του 2013 έκλεισαν πολύ σηµαντικές δουλειές που θα φέρουν έσοδα μέσα στη φετινή χρονιά (αυξημένα υπόλοιπα έργων και νέες συμβάσεις για τις θυγατρικές Cardisoft και Retail Link, η ανάπτυξη του νέου προϊόντος Mobile Τιµολόγηση, διεύρυνση πελατολογίου).

Εταιρείες πληροφορικής: Αποτελέσματα 2012-2013

Εταιρεία

       Κύκλος εργασιών

                  EBITDA

      Προ φόρων κέρδη

 

2013

2012

2013

2012

2013

2012

ALTEC

22.280

25.358

1.390

-18.980

-5.964

-25.043

Byte

23.965

20.608

2.045

468

-178

-2.143

Compucon

1.777

2.860

514

-258

-670

-1.594

Entersoft

8.042

6.798

1.014

8

982

7

Epsilon Net

7.806

7.299

1.807

2.789

228

116

Ίλυδα

3.639

3.934

351

578

-1.221

-1.596

Λογισμός

2.125

2.456

947

1.371

-171

5

MLS

9.090

7.474

5.571

4.958

1.279

959

PC Systems

1.605

5.229

-7.919

-1.193

-13.115

-4.324

Performance

11.093

10.480

359

534

-566

-281

Profile

9.313

10.063

2.805

2.637

648

633

Quest Holdings

294.652

282.918

12.143

9.331

1.602

1.138

Q&R

3.672

3.465

779

-667

562

-928

Space Hellas

41.019

48.482

4.035

4.641

689

456

Σύνολο

440.078

437.424

25.841

6.217

-15.895

-32.595

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v