Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξω έπαινοι, μέσα... γκρίνια

Ικανοποίηση για τα εύσημα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο χθεσινό Eurogroup. Πονοκέφαλος από το νέο εσωκομματικό επεισόδιο στο ΠΑΣΟΚ, που είναι χωρισμένο στα δύο. Απάντηση Παπανδρέου για τη στάση του στη Βουλή.

Εξω έπαινοι, μέσα... γκρίνια

"Έξω πάμε καλά, μέσα τι γίνεται...", λένε στην κυβέρνηση, καθώς τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απέδιδαν τα εύσημα για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, στο ΠΑΣΟΚ, τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, για μία ακόμη μέρα αλληλοσπαράζονταν.

Και μπορεί άπαντες οι υψηλοί προσκεκλημένοι μας, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, και από τον Όλι Ρεν μέχρι τον Κλ. Ρέγκλινγκ, να επιβράβευαν την προσπάθεια της χώρας μας, όμως το μυαλό τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου (από τις Βρυξέλλες) βρισκόταν στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε ρινγκ. Τα χειρότερα αποτράπηκαν όταν λίγο πριν οι βουλευτές πιαστούν στα χέρια δύο απ' αυτούς αποχώρησαν.

Αιτία το ανοικτό μέτωπο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι πλέον είναι αμφίβολο αν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, μετά και την ανταρσία του πρώην πρωθυπουργού στην ψηφοφορία της Κυριακής, αλλά και το έντονο επεισόδιο που ακολούθησε στο γραφείο του.

Ως επιστέγασμα ήρθε το χθεσινό περιστατικό με ουκ ολίγα... γαλλικά για να επιβεβαιώσει τον απόλυτο διχασμό του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος.

Το έναυσμα για τη μάχη έδωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας, που αναφέρθηκε στη στάση του κ. Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη στη Βουλή. "Όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που ψηφίζουμε", σημείωσε, ενώ πιο έντονο ήταν το ύφος της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Γιάννη Κουτσούκου. "Δεν είναι δυνατόν ένας πρώην πρωθυπουργός να ψηφίζει με αυτόν τον τρόπο", τόνισε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κι ο βουλευτής Ηλείας συμπλήρωσε: "Προφανώς οι Παπανδρέου και Κακλαμάνης ενημερώθηκαν επιλεκτικά από τον Φίλιππο Σαχινίδη και το έπαιξαν μάγκες και ήρωες, ενώ εμείς που ψηφίσαμε υπέρ φανήκαμε οι βλάκες της παρέας!".

Οι συγκεκριμένες αναφορές δεν έμειναν ασχολίαστες από τους "παπανδρεϊκούς" βουλευτές. Ο Θάνος Μωραΐτης μάλιστα θεωρεί ότι "θα είμαστε πάλι πρώτο θέμα στα κανάλια απόψε" και ο Κώστας Τριαντάφυλλος συνιστά "ηρεμία, αφού αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί". Οι δυο τους μάλιστα σηκώθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, με τον Γιάννη Κουτσούκο να τους φωνάζει να καθίσουν κάτω για να τα συζητήσουν όλα. Τελικά, οι δύο βουλευτές δεν κάθισαν, ωστόσο και κατά την έξοδό τους οι συνάδελφοί τους συνέχισαν να τους τα... ψάλλουν.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του, μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε το "όχι" του στο άρθρο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζων "προσωπική, πολιτική ψήφο και κίνηση ώστε να δούμε κάποια πράγματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά αναφορικά με την τραπεζική κρίση". Παράλληλα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις φήμες των τελευταίων ημερών που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, απάντησε: "Θεωρώ ότι είναι απλώς φήμες. Και το να μιλά κανείς για φήμες την Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο".

Η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης και οι όποιες εξελίξεις σ' αυτό θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τ' άλλα, στην ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις στήριξης που έλαβαν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη χθεσινή τους παρουσία στην Αθήνα και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στους 28 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι "τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Υποφέραμε πολλά, αλλά η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερη και πιο δυνατή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v