Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όπου αναμένεται και η πρώτη συζήτηση για το χρέος, θα παρουσιαστεί από τον Γ. Στουρνάρα το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης. Γκάζια για το Επενδυτικό Ταμείο από Σόιμπλε. Αναμένεται η απόφαση της ΕΤΕπ.

Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Ψηφίσατε τον νόμο, ας προχωρήσουμε τώρα στη σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου».

Η φράση αποδίδεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για την Ελλάδα.

Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι οι ανακοινώσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ταμείου (ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στα τέλη του 2013) σχεδιάζεται να συνδυαστούν με την άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η ευρωζώνη θα στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες για ανάπτυξη, τόσο με κοινοτικά κονδύλια όσο και με τεχνική βοήθεια. Γι' αυτό άλλωστε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup μετείχε και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ασαφές παραμένει αν θα υπάρξει από την Ε.Ε. κάποια έξτρα ένεση ρευστότητας.

Στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο όμως φαίνεται να είναι κλειδωμένο ότι θα κατευθυνθούν κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους πόρους που δικαιούται η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ η γερμανική τράπεζα KfW θα εισφέρει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Δήλωση ενδιαφέροντος άλλωστε προκειμένου να συνδράμει την προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας έχει κάνει και το Ίδρυμα Ωνάση.

Επιπρόσθετους πόρους αναμένεται να εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup o επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγερ είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα αποφασιστεί το ύψος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η λειτουργία του Ταμείου θα ξεκινήσει με πόρους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι μόνο για τη δημιουργία επενδύσεων αλλά και προσφορά ανάσας ρευστότητας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Ο νέος Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη θα βασιστεί στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey. Το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, στο οποίο αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μετά την επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι « α είναι ένα σχέδιο δικό μας, το οποίο όμως θα κινείται παράλληλα και στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η τρόικα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v