Πώς γίνεται «φιλικότερο» το New Deal στις ΑΠΕ

Περιορίζονται οι περικοπές σε αγροτικά φωτοβολταϊκά στα νησιά. Αυξάνεται κατά 2 χρόνια η παράταση των συμβάσεων. Υψηλότερη κατά 5 ευρώ η επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Τι αλλαγές φέρνει στις ΑΠΕ το πολυνομοσχέδιο.

Πώς γίνεται «φιλικότερο» το New Deal στις ΑΠΕ

Με νομοτεχνικες βελτιώσει της τελευταίας στιγμής, που κατέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός ΠΕΚΑ, το new deal για τις ΑΠΕ έγινε πιο φιλικό για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι περικοπές σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, σε μονάδες των νησιών (μη διασυνδεδεμένο).

Επίσης, αυξάνεται κατά δύο χρόνια η παράταση των συμβάσεων και γίνεται επτά χρόνια, ενώ επιτρέπεται η μεταβίβαση αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες.

Έρχεται αύξηση 5 ευρώ στο τέλος ΑΠΕ 

Η αξιολόγηση των μέτρων για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο (κούρεμα στις ταρίφες, διαγραφή απαιτήσεων παραγωγών κ.λπ.) θα επιφέρει μεσοσταθμική αύξηση 5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. 

Σε κάθε περίπτωση, σχετικές αποφάσεις θα λάβει τις επόμενες μέρες η ΡΑΕ, η οποία θα υπολογίσει όλες τις παραμέτρους του λογαριασμού ΑΠΕ με βάση την αποτελεσματικότητα των μέτρων, με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι η κατανομή της μεσοσταθμικής αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ στις επιμέρους κατηγορίες των καταναλωτών (υψηλή, μέση, χαμηλή τάση, αγροτική, βιομηχανική, οικιακή χρήση κ.λπ.) γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία την οποία εφαρμόζει η ΡΑΕ.

Στην περίπτωση μη ισχύος των μέτρων για τις ΑΠΕ, η απόφαση της ΡΑΕ με ισχύ από την 1η Απριλίου, προβλέπει αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ κατά 100-150% για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών.

Οι τιμές 

  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v