Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 24ωρα καταστήματα 7 μέρες τη βδομάδα είναι γεγονός!

Αρκετοί επαγγελματίες προκειμένου να λειτουργήσουν και πέραν του «κανονικού» ωραρίου τα καταστήματά τους έχουν άδεια είτε ως γαλακτοπωλείο, είτε ως «Έβγα της γειτονιάς», είτε ως χώρος εστίασης. Η συνεργασια της ΑΒ με την Coral και η Twenty4shopen.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τα 24ωρα καταστήματα 7 μέρες τη βδομάδα είναι γεγονός!
Είναι μεσάνυχτα, πεινάτε, δεν έχετε κάτι στο ψυγείο και δεν θέλετε να παραγγείλετε απ’ έξω;
 
Γυρίζετε με την τελευταία πτήση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και δεν έχετε στο σπίτι ούτε παξιμάδι; Μην αγχώνεστε, δεν χρειάζεται να μεταναστεύσετε στο Λονδίνο για να βρείτε «διανυκτερεύον» mini market για να κάνετε τις αγορές σας, γιατί απλά η Αθήνα δεν κοιμάται.
 
Τουλάχιστον 8 σημεία στην Αθήνα είναι ανοικτά και περιμένουν τους πελάτες όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Και αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, τη στιγμή που το «κλασικό» οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, λειτουργεί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και παραμένει κλειστό την Κυριακή και τα mini markets μέχρι τις 11 το βράδυ όλη την εβδομάδα, η απάντηση κρύβεται στις άδειες με τις οποίες λειτουργούν τα συγκεκριμένα δίκτυα.

Σύμφωνα με στελέχη από το υπουργείο Ανάπτυξης, τα καταστήματα που  λειτουργούν και πέραν του «κανονικού» ωραρίου  έχουν επεκτείνει την υπάρχουσα άδειά τους ή έχουν αποκτήσει περισσότερες της μιας άδειες προκειμένου να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των προϊόντων που πωλούν. Αρκετοί δε επαγγελματίες σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά  έχουν βγάλει άδεια για τα συγκεκριμένα καταστήματα ώστε αυτά να λειτουργούν είτε ως γαλακτοπωλείο, είτε ως χώρος εστίασης, είτε ως shop in a shop μέσα σε άλλο διανυκτερεύον δίκτυο.

Το πρώτο τέτοιο κατάστημα λειτούργησε το περασμένο φθινόπωρο. Ο λόγος για τη συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Coral, -σ.σ. δικαιούχος των σημάτων Shell στην Ελλάδα-, μέσω της οποίας έχουν δημιουργηθεί ήδη τρία ΑΒ Shop & Go, μέσα σε αντίστοιχα πρατήρια καυσίμων Shell. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ο αριθμός αυτών των σημείων να αυξηθεί στα 10.
 
Εκτός όμως από τα ΑΒ Shop & Go μέσα στα πρατήρια της Shell, υπάρχει ακόμη μια αλυσίδα η οποία παραμένει ανοικτή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο λόγος για την πρώτη αλυσίδα multimarket, την Twenty4shopen, η οποία διαθέτει ήδη πέντε καταστήματα σε Καισαριανή, Νίκαια (δύο), Καμίνια και Νέα Φιλοθέη, το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.
 
Τα καταστήματα εκτός από σάντουιτς – σφολιάτες, καφέδες – ροφήματα, τσιγάρα – προϊόντα καπνού και τύπο, διαθέτει φρέσκο ψωμί και τα προϊόντα ενός mini market, όπως σαμπουάν, τρόφιμα, αναψυκτικά, μπίρες, κρασιά, γαλακτοκομικών προϊόντα, τυποποιημένα προϊόντα, φρούτα λαχανικά κ.ά.
 
Τα καταστήματα αναπτύσσονται από την Twenty Four Shopen, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2010 και στην πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση εμφάνισε τζίρο κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και ζημίες 100.000 ευρώ.
 
Το διευρυμένο ωράριο με το οποίο λειτουργούν τα συγκεκριμένα σημεία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά, σε μια περίοδο όπου ουκ ολίγες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν καταθέσει θέμα αλλαγών σε αυτό και δη στο ωράριο με το οποίο λειτουργούν τα convenience stores ή αλλιώς τα καταστήματα γειτονίας. 
 
Εν τω μεταξύ, αλλαγές εκ νέου έρχονται και στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Συγκεκριμένα ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας (και όχι τουλάχιστον σε τρεις όπως προβλεπόταν αρχικά στο πολυνομοσχέδιο). Οι περιοχές θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v