ΑΠΕ: Με «λιγότερο κούρεμα» το new deal

Ελαφρύνσεις έναντι του αρχικού σχεδίου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναφορικά με το «κούρεμα» στις ταρίφες των παραγωγών ΑΠΕ. Αναλυτικά οι προβλέψεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΑΠΕ: Με «λιγότερο κούρεμα» το new deal

Βελτιώσεις υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ, έναντι του αρχικού σχεδίου new deal, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα. Όπως έγινε φανερό, η κυβέρνηση αξιολόγησε τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από βουλευτές, αλλά και τις οργανωμένες ομάδες παραγωγών ΑΠΕ, και έτσι το κείμενο του νομοσχεδίου, παρότι θα συνεχίσει να προκαλεί αντιδράσεις, θα προκαλέσει μικρότερη οικονομική ζημιά σε όσους επένδυσαν κυρίως στα φωτοβολταϊκά.

Ειδικότερα και αναφορικά με τις ταρίφες που αμείβονται τα φωτοβολταϊκά, αυτές διαμορφώνονται ως εξής (σημ. ΧΕ Χωρίς επιδότηση, ΜΕ Με επιδότηση):

 

Από τη σύγκριση των ποσών, έναντι της αρχικής πρότασης και του προσχεδίου, προκύπτει ότι βελτιώθηκαν οι αμοιβές των οικιακών και των αγροτικών μονάδων, όπως επίσης και  των μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 100 κιλοβάτ, τα οποία λειτούργησαν  το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012. Επίσης βελτιώθηκαν οι αμοιβές των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών 500 κιλοβάτ –ένα μεγαβάτ που λειτούργησαν το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2009.  Μεγάλη βελτίωση έναντι της αρχικής πρότασης, έγινε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Σε ό,τι αφορά την «έκπτωση» (επιστροφή τζίρου)  που θα χορηγήσουν οι παραγωγοί επί του τζίρου του 2013, τα ποσοστά της κλιμακώνονται σε μεγαλύτερο εύρος. Ισχύει ωστόσο πάντα η υποχρεωτικότητα, καθώς η μη έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου, θα σημάνει και τη διακοπή της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό επιστροφής, το οποίο δεν ισχύει για τα οικιακά φωτοβολταϊκά  κλιμακώνεται ως εξής: 

* 34% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν έως 31.12.2009,

* 35% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1.1.2010 έως 31.12.2011,

* 37% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1.1.2012 έως 31.12.2012,

* 37,5% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1.1.2013 έως 31.12.2013,

* 20% ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως και 100 kW (συμπεριλαμβανομένων των σταθμών που ανήκουν σε αγρότες),

* 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.

Οι περικοπές στις ταρίφες συνοδεύονται με επέκταση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας και των αδειών κατά πέντε χρόνια. Η αγορά της παραγόμενης ενέργειας για το διάστημα αυτό, θα γίνεται  έναντι 90 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, ποσό αυξημένο κατά 10 ευρώ από την αρχική πρόταση.  Ωστόσο η αμοιβή αυτή θα αφορά συγκεκριμένη ποσότητα  ηλεκτρικής ενέργειας ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και τεχνολογία ως εξής:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συντελεστής Απόδοσης (kWh/kW)

Φ/Β σταθμοί στο Διασυν/νο Σύστημα

1500

Φ/Β σταθμοί στα Μη Διασυν/να Νησιά

1700

Φ/Β σταθμοί Ειδικού Προγράμματος Στεγών (<=10 kW) –(Β΄1079/2009)

1400

Αιολικοί σταθμοί στο Διασυν/νο Σύστημα

2250

Αιολικοί σταθμοί στα Μη Διασυν/να Νησιά

2500

Μικρά Υδροηλεκτρικά

3150

Βιομάζα

7800

Αέρια από ΧΥΤΑ

6500

Βιοαέριο

7800

Ηλιοθερμικά (Με ή χωρίς αποθήκευση)

2200

 

 

Να σημειωθεί ακόμη ότι στην πρόβλεψη για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 200 μεγαβάτ το χρόνο, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό με απόφασή του και μετά από γνώμη της ΡΑΕ, να το επιμερίζει σε παραγωγούς στη βάση μειοδοτικής διαδικασίας. Δηλαδή να λαμβάνει άδεια όποιος παραγωγός θα προσφέρει στο σύστημα καλύτερη τιμή κιλοβατώρας.

Τι λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με τις ρυθμίσεις ικανοποιείται το βασικό αίτημα της διαβούλευσης για ομογενοποιημένη απόδοση επενδύσεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών αλλά και ανάμεσα στις τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, με τις τωρινές παρεμβάσεις όλες οι τεχνολογίες ΑΠΕ, αλλά και οι κατηγορίες ανά τεχνολογία κυμαίνονται κατά το δυνατόν σε εύρος απόδοσης από 12% έως και 15% με την πλειοψηφία να βρίσκεται στο 13,5%.

Σε σχέση με τη διαβούλευση για συγκεκριμένες κατηγορίες, στις οποίες οι μειώσεις ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστες (π.χ. 80 λεπτά μείωση στην αρχική τιμή τους) και άρα η συνεισφορά τους στο μηδενισμό του ελλείμματος ήταν σχεδόν μηδαμινή, αποφασίστηκε η εξαίρεσή τους από την παρέμβαση των μειώσεων. Αυτές οι κατηγορίες αφορούν σε φωτοβολταϊκά που η τιμή τους είναι σε πλήρη αντιστοιχία με το υψηλό κόστος εγκατάστασης την περίοδο εκείνη και έχουν ούτως ή άλλως λογικές αποδόσεις. Συγκεκριμένα αυτές οι κατηγορίες είναι:

- τα οικιακά και τα έως 100kW χωρίς ενίσχυση μέχρι και το 2ο τρίμηνο του 2011
- οι υπόλοιπες κατηγορίες μέχρι τα μέσα του 2010 χωρίς ενίσχυση
- οι νεοεισερχόμενοι που πήραν τις καινούριες τιμές των τελευταίων Υπουργικών Αποφάσεων.

Εφόσον δεν τροποποιούνται οι συμβάσεις τους, οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για την παράταση της σύμβασης. Τέλος, οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν εξαιρούνται από το πιστωτικό τιμολόγιο εκτός από τα οικιακά.

Η ειδική πρόβλεψη για αγρότες ενισχύθηκε (από τις μειωμένες τιμές που προσφέρονται έπαιρναν στη διαβούλευση επιπλέον 10%) ενώ τώρα λαμβάνουν επιπλέον 15% (όπως άλλωστε είχε γίνει ειδική πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη κατηγορία και σε όσα μέτρα έχουν παρθεί έως σήμερα, π.χ. πολύ μικρότερη έκτακτη εισφορά). Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική μείωση για τις τιμές των αγροτικών φωτοβολταϊκών λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας δεν έχει λάβει ενισχύσεις, ανέρχεται σε περίπου 11%.

Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές αν απορριφθεί το ν/σ

Αξίζει να τονιστεί ότι στην περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει τις περικοπές στις ταρίφες και τα άλλα μέτρα που προβλέπει το new deal (παραγραφή απαιτήσεων παραγωγών κλπ), θα πρέπει να υποχρεωτικά να αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) με το οποίο επιβαρύνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού.

Με βάση την τελευταία απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ, καθώς θα πρέπει βάσει του νόμου αυτή να καθορίζει το ύψος του τέλους ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί, από την 1η Απριλίου και μέχρι το τέλος του έτους οι καταναλωτές θα πρέπει να επιβαρυνθούν συνολικά με 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 595 εκατομμύρια θα τα καταβάλλουν οι οικιακοί καταναλωτές, τα 518,8 οι μικροί εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, τα 161,51 οι καταναλωτές μέσης τάσης (βιομηχανίες, μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές), 41,53 εκατομμύρια οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.

Έτσι εφόσον με βάση αυτή την απόφαση που θα ισχύσει αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα για τις ΑΠΕ, η επιβάρυνση των λογαριασμών ανά 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα διαμορφωθεί ως εξής (σε παρένθεση η χρέωση που ισχύει σήμερα):

· Οικιακή χρήση 44,42 ευρώ +114% (20,8 ευρώ)

· Εμπορική- λοιπές χ.τ. 52,16 ευρώ +140% (21,77 ευρώ)

· Αγροτική χ.τ. 18,36 ευρώ +150% ( 7,33 ευρώ)

· Λοιπές μέσης τάσης 20,55 ευρώ +130% (8,87 ευρώ)

· Αγροτική μέσης τάσης 17,46 ευρώ +150% (6,97 ευρώ)

· Υψηλή τάση 3,77 ευρώ +110% (1,79 ευρώ)

 

* Δείτε το τελικό κείμενο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v