Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απόφαση για φόρο υπεραξίας κινητών-ακινήτων

Επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Euro2day.gr ο Γ. Μαυραγάνης. Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας οι μικρομέτοχοι. Στο σκέλος των ακινήτων προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο όσων αποκτήθηκαν προ 1995, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και ο πληθωρισμός.

Η απόφαση για φόρο υπεραξίας κινητών-ακινήτων

Όσοι πουλήσουν εφεξής ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει πριν το 1995 γλιτώνουν το φόρο υπεραξίας ακινήτων ενώ από το φόρο υπεραξίας μετοχών γλιτώνουν οριστικά οι μικρομέτοχοι που έχουν αποκτήσει μετοχές από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε ομιλία του στο Athens Tax Forum του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ που μετέδωσε πρώτο το Euro2day από το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη:

Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Στο νομοσχέδιο με διάταξη εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995. Παράλληλα προβλέφθηκε διάταξη με την οποία θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι έχει διατηρηθεί η πρόβλεψη αφορολογήτου ύψους 25.000 ευρώ η οποία έχει ψηφιστεί με τις αρχικές διατάξεις. Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 15% στη θετική διαφορά τιμής κτήσης και τιμής πώλησης, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Φόρος υπεραξίας εισηγμένων μετοχών. Απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Παρακράτηση σε ομόλογα και Royalties. Δεν υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος. Δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.

Αποθεματικά. Παραμένουν αφορολόγητα τα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Σημαντικές βελτιώσεις σε όσα προβλέπονται για το φόρο υπεραξίας κινητών αξιών και ακινήτων πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά μετά από διαβουλεύσεις με την τρόικα, ενώ οι αλλαγές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των μετόχων εισηγμένων εταιριών που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου τους, αλλά και όσων έχουν αγοράσει τις μετοχές που πούλησαν ή θα πωλήσουν προ της 1ης Ιανουαρίου 2009. Τροποποίηση επέρχεται και στο συμψηφισμό κερδών με ζημίες, καθώς μετά την πάροδο πενταετίας οι ζημίες θα παραγράφονται.

Αυτό σημαίνει ότι για ζημίες που δημιουργήθηκαν π.χ. το 2014, ο επενδυτής έχει περιθώριο να τις συμψηφίσει με κέρδη έως το 2019.

Στον τομέα των ακινήτων, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για ακίνητα που θα πωληθούν εφεξής κι έχουν αποκτηθεί προ του 1995, ενώ προβλέπονται πίνακες συντελεστών αποπληθωρισμού που θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο για την απομείωση της αξίας πώλησης προκειμένου να προσδιοριστεί η αξία που θα υπόκειται σε φόρο υπεραξίας. Υπάρχει επίσης αφορολόγητο ύψους 25.000 ευρώ.

Για την περίπτωση του sale and lease back, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή φόρου υπεραξίας, για συμβάσεις που έγιναν ως το τέλος του 2013. Για μεταγενέστερες συμβάσεις, ο αναλογούν φόρος θα καταβάλλεται τμηματικά ανά έτος ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Ήτοι αν προκύπτει για παράδειγμα φόρος 400.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι δεκαετής, θα πληρώνονται 40.000 ευρώ το χρόνο.

Από την ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση με την τρόικα έγινε από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Στέλιο Κουτνατζή και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του ΣΜΕΧΑ μέσω του προέδρου του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v