Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθανασίου: Με ίδια κεφάλαια 1 δισ. ξεκινάμε στο Ελληνικό

Ήδη έχουν δεσμευτεί 500-600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Ελληνικού, δηλώνει ο CEO της Lamda στο Euro2day. Αναμένονται πρόσθετα κεφάλαια περί τα 400 - 500 εκατ. Τι λέει για τις θέσεις εργασίας και το τίμημα. Τη Δευτέρα η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Αθανασίου: Με ίδια κεφάλαια 1 δισ.  ξεκινάμε στο Ελληνικό

Με ίδια κεφάλαια (equity) περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα ξεκινήσει η επένδυση για την ανάπτυξη του Ελληνικού, δηλώνει στο Euro2day, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Η τελική απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού θα ληφθεί τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αφού λάβει τη γνωμοδότηση των συμβούλων για την βελτιωμένη προσφορά, ύψους 915 εκατ. ευρώ, που υπέβαλλε την Τετάρτη το σχήμα υπό την Lamda Development.

«Ηδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια ύψους περί τα 500 - 600 εκατομμύρια ευρώ από την Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον όμιλο Λάτση» επισημαίνει ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος προσθέτει πως με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα αρχίσουν «να μπαίνουν σταδιακά στον όμιλο που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού νέα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να συγκεντρωθεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου «τα δανειακά κεφάλαια θα έρχονται επίσης σταδιακά ανά τομέα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστηρίζει πως «έχουμε ξοδέψει πολλά λεφτά για να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα με κάθε λεπτομέρεια πως και πότε θα δημιουργηθούν οι 50.000 θέσεις εργασίας, πως θα προκύψουν τα άλλα οφέλη, αλλά και πως προκύπτει το κόστος για τις δημόσιες υποδομές, κ.α. Οταν λέμε πως θα δαπανήσουμε 1,25 δισ. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές (σ.σ. δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, κλπ) το λέμε γιατί προχωρήσαμε σε εξαντλητική μελέτη για την οποία ξοδέψαμε πολλά χρήματα».

Σε λίγες εβδομάδες η Lamda Development θα παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία του έργου λέει ο Οδ. Αθανασίου και προσθέτει πως «θέλουμε το Ελληνικό να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και πρότυπο διαφάνειας».

Στο τίμημα των 915.000.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή (το δημόσιο θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης – IRR - ξεπεράσει το 15%).

Στο ερώτημα πως διασφαλίζεται το δημόσιο ότι η απόδοση θα φτάσει κάποια στιγμή το 15% και δεν θα «μαγειρεύεται» από τον παραχωρησιούχο (όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα) ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστήριξε οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εξαιρετικά θετική εμπειρία από τη συνεργασία με την εταιρεία στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Οσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στην Lamda Development επικαλούνται το γεγονός πως βελτίωσε την αρχική προσφορά της κατά 25% γεγονός που, κατά την άποψή τους, αποδεικνύει πως ο όμιλος Λάτση επιχείρησε να αξιοποιήσει το γεγονός πως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προσφέροντας στην πρώτη φάση πολύ χαμηλό τίμημα για το σημαντικότερο ακίνητο της χώρας.

Οι αντιρρήσεις εστιάζονται και στο μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό την Lamda Development θα καταβάλλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της εταιρείας παραπέμπει στην αναλυτική παρουσίαση που πρόκειται να γίνει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Οσο για την τεχνική προσφορά, ο Οδ. Αθανασίου τονίζει πως με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού έχει κατατεθεί το λεγόμενο Master Plan, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού το οποίο και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σύντομα.

Όπως και να έχει, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας θα γνωρίζουμε την τύχη του Ελληνικού έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εξαγγελιών και διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v