Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εργαλεία δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ το ν/σχέδιο

Το δικαίωμα εισαγωγής εταιρειών σε οργανωμένες αγορές ακόμα και εκτός ΧΑ δίνει το νέο νομοσχέδιο. Τι θα ισχύει για την έγκριση των συμβάσεων και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους. Πώς κατανέμονται τα έσοδα του ΟΔΙΕ.

Νέα εργαλεία δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ το ν/σχέδιο

Ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, που προβλέπουν τη μεταφορά νέων ακινήτων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και που διευρύνουν τις δυνατότητες μετοχοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά για το ιπποδρομιακό στοίχημα, εντάσσονται οι αλλαγές που έχουν ζητήσει οι υποψήφιοι επενδυτές, αλλά και παράγοντες του ιπποδρόμου. 

Στο κείμενο που διέρρευσε προβλέπεται πως ποσοστό ίσο με το 30% επί των μεικτών κερδών όσων διεξάγουν στοίχημα επί ιπποδρομιών κατανέμεται ως εξής: ποσοστό 4,5% επί των μεικτών κερδών καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσοστό 1,5% επί των μεικτών κερδών καταβάλλεται στη Φίλιππο Ένωση, ενώ ποσοστό 24% επί των μεικτών κερδών προορίζεται για τα κέρδη των παικτών.

Προβλέπεται, επίσης, πως το εισόδημα που προκύπτει από την εκμετάλλευση μέχρι τριών (3) δρομώνων ίππων δεν θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, «φυσικό πρόσωπο που έχει στην ιδιοκτησία του μέχρι τρεις (3) δρόμωνες ίππους λογίζεται ως προς τη δραστηριότητά του αυτή ως ερασιτέχνης (μη επαγγελματίας) και δεν υποχρεούται σε απεικόνιση συναλλαγών». Αρχικά προβλέπονταν πως οι ιδιοκτήτες ίππων έπρεπε να διατηρούν βιβλία εσόδων / εξόδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «κατ’ εξαίρεση, τα έσοδα από μερίσματα επί των κερδών της εκάστοτε τελευταίας χρήσεως δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (σ.σ. δηλαδή της τελευταίας χρήσης πριν ιδιωτικοποιηθούν), που εισπράττει το Ταμείο, αποτελούν έσοδα του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, μέχρι την αξιοποίηση των μετοχών των παραπάνω επιχειρήσεων και οργανισμών, και μεταφέρονται, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη τους, σε πίστωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου. Αντίθετα, «τα μερίσματα που τυχόν διανέμονται από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων καθώς και το προϊόν τυχόν μείωσης μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εισπράττει το Ταμείο αποτελούν έσοδα του Ταμείου».

Το ΤΑΙΠΕΔ

Παράλληλα, διευρύνονται τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων με την προσθήκη παραγράφου που προβλέπει πως ένα εξ' αυτών είναι «η έκδοση τίτλων ανταλλαξίμων με μετοχές που ανήκουν στην κυριότητα του Ταμείου».

Διευκρινίζεται, επίσης, πως μια εταιρεία μπορεί να μετοχοποιηθεί μέσω εισαγωγής σε οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά και όχι μόνο μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως προέβλεπε προηγούμενη ρύθμιση. Επιπλέον, το Ταμείο για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά, παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται επίσης να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν. Το Ταμείο δύναται, επίσης, να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις «που υποβάλλονται σύμφωνα με τον ν. 3461/2006 (Α’ 106)».

Για την ταχύτερη έγκριση των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ από το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπεται πως τον προσυμβατικό έλεγχο της παραγράφου υποκαθιστά, η γνώμη Συμβούλου ή Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ή σε περίπτωση κωλύματός του από τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο, και παρίσταται στις σχετικές συνεδριάσεις του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

«Ο Σύμβουλος ή Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για θέμα της παρ. 11 είκοσι τέσσερις ώρες και για θέμα της παρ. 12 σαράντα οκτώ ώρες πριν τη σχετική συνεδρίαση αντίστοιχα, στην περίπτωση δε της παρ. 12 ταυτόχρονα με την κλήση τού κοινοποιείται υποχρεωτικά το σχετικό πληροφοριακό δελτίο και η έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η γνώμη του Συμβούλου ή Παρέδρου διατυπώνεται προφορικά κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και καταχωρίζεται αυτολεξεί στα πρακτικά». Επιπλέον, «ο προσυμβατικός έλεγχος μπορεί να ασκείται συνολικά για κατηγορία συμβάσεων» υπό όρους.

Παρακολούθηση εκτέλεσης συμβάσεων

Το Ταμείο «παρακολουθεί την εκτέλεση των συμβάσεων που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 5 και παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη και συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου αυτό να ασκεί τα δικαιώματά του και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του από τις συμβάσεις αυτές, διατυπώνοντας σχετικά γραπτές εισηγήσεις. Για το σκοπό αυτόν δημιουργείται στο Ταμείο μονάδα παρακολούθησης συμβάσεων, όπως ειδικότερα ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.».

Προβλέπεται, επίσης, πως τράπεζες ή ΕΠΕΥ μπορούν να γνωμοδοτούν σχετικά με το δίκαιο και εύλογο προσφοράς υποψηφίου για εξαγορά περιουσιακού στοιχείου του ΤΑΙΠΕΔ. Για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις δημοτικών αρχών στα σχέδια αξιοποίηση τουριστικών λιμένων, κλπ, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δε γνωμοδοτεί ο δήμος αλλά το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε περίπτωση που «για λόγους σφαιρικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτείται για τη χωροθέτηση τουριστικού λιμένα να προηγηθεί η τήρηση της διαδικασίας και η έγκριση είτε Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου ή προγράμματος είτε Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για ευρύτερη περιοχή των προς παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων, αρμόδια αρχή για την έκδοσή τους είναι η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΠΕ)».

Για να αντιμετωπιστούν οι γνωστές δυσλειτουργίες από τις συχνές αλλαγές προέδρων στο ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται πως «αν κενωθεί η θέση του Προέδρου ο Διευθύνων Σύμβουλος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Προέδρου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες». Επιπλέον, «αν κενωθεί η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.».

Επίσης, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα ιδιοκτησίας της υπό εκκαθάριση ΔΕΠΟΣ και συγκεκριμένα έκταση 950.000 τ.μ. στην περιοχή "Θίννες" Βαρθολομιού, Ηλείας, όπως και έκταση 615.000 τ.μ. περίπου, στην περιοχή "Βερβερόντα" (Πορτοχέλι), Ερμιονίδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v