Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βαριά ατζέντα έρχεται ο Γ. Κούπμαν της DG Comp

Στο επίκεντρο ο χρόνος και ο τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών για Eurobank και Εθνική. Οι επιταγές Αλμούνια για τη Eurobank και το δύσκολο ορόσημο της 30ής Νοεμβρίου για την Εθνική Τράπεζα.

Με βαριά ατζέντα έρχεται ο Γ. Κούπμαν της DG Comp

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Γκερτ Κούπμαν προκειμένου να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία, τις αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Γκερτ Κούπμαν αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και θα μείνει έως και την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράγοντες της ΤτΕ και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Αντικείμενο των επαφών του θα είναι τα πλάνα αναδιάρθρωσης και βεβαίως τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως προσδιορίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με δεδομένο ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ήδη βρει από τις αγορές παραπάνω κεφάλαια από όσα χρειάζονται, το αντικείμενο των συζητήσεων με τις δύο διοικήσεις θα αφορά κυρίως την οριστικοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης. Στον αντίποδα, για τη Eurobank και την Εθνική η συζήτηση θα αφορά τον τρόπο και τον χρόνο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού παρενέβη στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank με επιστολή Αλμούνια στην οποία επισημαίνεται πως οι τράπεζες πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια πρωτίστως από τις αγορές, με το ΤΧΣ να περιορίζεται σε ρόλο εγγυητή κάλυψης.

Η ίδια πάντως επιστολή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεπένδυσης από ιδιώτες και ΤΧΣ στην περίπτωση που οι προσφορές των επενδυτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας, όπως αυτή θα προσδιορισθεί από τις αποτιμήσεις δύο ανεξάρτητων συμβούλων.

Για την Εθνική το μείζον θέμα ήταν και παραμένει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Η Εθνική ζητά περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμα κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και εσωτερικής κερδοφορίας.

Ορόσημο για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στις τράπεζες ήταν και παραμένει η ανακοίνωση στις 30 Νοεμβρίου των αποτελεσμάτων του ελέγχου που διενεργεί η ΕΚΤ στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Η τρόικα και η DG Comp επιμένουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών πρέπει να έχουν καλυφθεί ως τις 30 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στις συστημικές τράπεζες θα αποφασισθεί από την DG Comp και την ΤτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v