Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για το πολυνομοσχέδιο

Επιμένουν οι αντάρτες βουλευτές που ζητούν αλλαγές στην οδηγία για το γάλα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το πολιτικό "μασάζ", αισιοδοξώντας ότι δεν θα υπάρξουν τελικά απώλειες. Αιχμές κατά των διαφωνούντων από συναδέλφους τους. Προβληματισμός και για φάρμακα και ταξί.

Στην τελική ευθεία για το πολυνομοσχέδιο

Μετά τη χθεσινή χαλαρή μέρα λόγω 25ης Μαρτίου, στην κυβέρνηση μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία με ορίζοντα την κοινοβουλευτική μάχη του Σαββατοκύριακου για την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται η οδηγία για το γάλα και οι απειλές βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Για να πέσουν οι τόνοι, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σκοπεύουν να επιμείνουν στο "μασάζ" προς τους διαφωνούντες, ενώ ήδη άλλοι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερασπίζονται τη ρύθμιση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των συναδέλφων τους.

Παράλληλα, όμως, τα μέτωπα πληθαίνουν καθώς εκτός από το γάλα αντιδράσεις υπάρχουν από τα φαρμακεία που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ μέτωπο ανοίγει και για τις προωθούμενες αλλαγές στα ταξί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες. "Είμαστε όλοι μεγάλοι και υπεύθυνοι. Το έχουμε αποδείξει κατά το παρελθόν σε κρίσιμες ψηφοφορίες, θα το αποδείξουμε και τώρα", έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας με νόημα ότι "για όλα υπάρχουν λύσεις", αφήνοντας ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο αλλαγών της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ενστάσεις.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται επαφές των βουλευτών των δύο κομμάτων με τους αρμοδίους υπουργούς, ενώ πιθανόν αύριο να γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ένας εκ των αρμοδίων υπουργών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με νέα χθεσινή παρέμβασή του, εκτίμησε ότι "όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο".

Ο νέος πονοκέφαλος που ήρθε να προστεθεί χθες στο κυβερνητικό επιτελείο ακούει στο όνομα Νικήτας Κακλαμάνης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, σε αυστηρούς τόνους, διεμήνυσε "να μην το φέρουν σε ένα άρθρο, γιατί ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεων, δυσάρεστων για εκείνους".

Υπενθυμίζεται πως επικίνδυνοι για διαφοροποίηση στην ψηφοφορία είναι επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις τους, οι Γιώργος Βλάχος, Δάνης Τζαμτζής και Αλέκος Κοντός από τη ΝΔ.,. καθώς και οι Μιχάλης Κασσής, Θάνος Μωραΐτης και Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, διαφορετική ήταν η άποψη του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος ανέφερε  ότι "κάποιοι που αντιδρούν, κλείνουν το μάτι στα καρτέλ του γάλακτος, είτε το γνωρίζουν είτε όχι... Όταν έχουμε βγει στο ξέφωτο και έχουμε πνιγεί σε μια κουταλιά γάλα, όταν έχουμε φέρει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε πέντε μέρες με αυτό το πράγμα. Κάτι άλλο συμβαίνει". Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Καλαντζής, μετά τη χθεσινή παρέλαση, δήλωσε: "Όταν ο βουλευτής ορκίζεται, πρώτα ορκίζεται βουλευτής της πατρίδας του, της Ελλάδας, μετά του τόπου του, μετά του κόμματός του και μετά της επαγγελματικής ομάδας που προασπίζει και υπηρετεί και σωστά.

Αλλά με αυτήν την ιεράρχηση! Άρα λοιπόν, ως βουλευτές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την τελευταία δυσκολία της πατρίδας". Ήταν προφανές το υπονοούμενο ότι οι διαφωνούντες βουλευτές λαμβάνουν υπόψη το κομματικό τους ακροατήριο.

Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και με την απεργία που ξεκινούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί, με αφορμή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, την απελευθέρωση του ωραρίου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που περιμένουν κι εδώ το τελικό κείμενο για να πάρουν θέση και ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να εκτοξεύει πυρά κατά των δύο κομμάτων της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν ψηφίζει τις ρυθμίσεις για γάλα και φαρμακεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη θέση του όταν δει το κείμενο. 

Και ενώ εξελίσσονται όλα αυτά αίφνης προέκυψε και ζήτημα με τους Ανεξάρτητους Ελληνες μετά την ανεξαρτητοποίηση δυο βουλευτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v