Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την "επικύρωση" της συμφωνίας με την τρόικα. Αισιόδοξα μηνύματα Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Νέα χτυπήματα από υποψήφιους αντάρτες για το γάλα.

Σε θέση μάχης κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η οδηγία του ΟΟΣΑ για το γάλα εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου με αρκετούς γαλάζιους και πράσινους βουλευτές να απειλούν να την καταψηφίσουν, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, εν όψει και της κοινοβουλευτικής μάχης στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με χθεσινές παρεμβάσεις τους, επιχείρησαν να διατηρήσουν το κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην ύπαρξη νέου πακέτου μέτρων που θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης στη Βουλή, κάτι που πιθανόν να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα το προσεχές Σαββατοκύριακο και το πιο πιθανό είναι μέχρι το βράδυ της Κυριακής τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές να έχουν γίνει νόμος του κράτους.

"Η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τις επιτυχίες της Ελλάδας και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Βήμα, κάνοντας λόγο για μια "πολύ πιο ανεξάρτητη Ελλάδα απ' ό,τι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν" και για "μια νέα εποχή που ξεκινά".

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Ελλάδα βρίσκεται "στην ευθεία προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο". Παράλληλα, με σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, τόνισε την ανάγκη "να διακρίνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα εύκολα λόγια για ανύπαρκτα εναλλακτικά σχέδια, στις ψευδαισθήσεις, τη μικροκομματική επένδυση στο σενάριο του αδιεξόδου και της καταστροφής".

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν έμειναν αναπάντητες από τον Αλέξη Τσίπρα, που κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση και τη "διαπλοκή ότι παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι", ενώ λίγες ώρες νωρίτερα από τα Γιάννενα είχε κάνει άνοιγμα στους βουλευτές "να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία, το λαό και την πατρίδα".

Το πινγκπόνγκ των δηλώσεων συνεχίστηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να απαντά στον κ. Τσίπρα, εγκαλώντας τον πως "παρακαλάει να υπάρχει νέο μνημόνιο, για να έχει λόγο ύπαρξης. Η μιζέρια του είναι δίχως τέλος".

Ειδικά στο θέμα του γάλακτος, οι διαφωνούντες βουλευτές αναμένουν την κοινοποίηση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο Δάνης Τζαμτζής (Ν.Δ.) είπε, μέσω του Μega, πως γνωρίζει τουλάχιστον 5-6 συναδέλφους του που έχουν ενστάσεις και εκτίμησε πως "μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία". Ο Γιώργος Βλάχος, επίσης βουλευτής του μείζονος κυβερνώντος κόμματος, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει στο ζήτημα, μιλώντας στον real fm, ενώ από την ίδια ραδιοσυχνότητα ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε ότι "αν αυτό είναι προαπαιτούμενο της τρόικας είμαστε άξιοι της τύχης μας, ως κυβέρνηση, κι ως πολιτικό σύστημα, να μας λένε το πώς θα μοιράσουμε το γάλα". Τη ρύθμιση δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. Το "μασάζ" προς τους αντάρτες βουλευτές αναμένεται να συνεχιστεί όλες αυτές τις μέρες, το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι όποιος καταψηφίσει τη συμφωνία αναλαμβάνει και την προσωπική του ευθύνη.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επόμενο στοίχημα και των δύο άλλωστε είναι οι διπλές κάλπες σε λιγότερο από δύο μήνες, όπου η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι καθοριστική για το μέλλον όλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v