Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδί» το εισοδηματικό όριο

Πλην των ενστόλων, οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα προκύψουν από τους κόλπους των φορολογούμενων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, των ανέργων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο το πλήθος τους.

Κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδί» το εισοδηματικό όριο

Στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 του 2013 και να αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το τοπίο των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη με εισοδηματικά όρια από 7.000 έως 10.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο επί του παρόντος για τους υπόλοιπους δικαιούχους πλην των ενστόλων για τους οποίους έχει ανακοινωθεί πως 64.065 αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί θα λάβουν από περίπου 500 ευρώ ο καθένας.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα προκύψουν από τους κόλπους των φορολογούμενων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, των ανέργων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο το πλήθος τους. 

Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Το ελάχιστο ποσό για τους αδύναμους (πλην των ενστόλων) θα είναι στην περιοχή των 500 ευρώ, ενώ σε καμία περίπτωση -ακόμα και για οικογένειες με παιδιά- δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v