Για πρώτη φορά στην Αθήνα η διεθνής έκθεση Oil&Gas

Η διοργάνωση της Αθήνας στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo, σχεδιάστηκε να αποτελέσει τα κέντρο προβολής της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα η διεθνής έκθεση Oil&Gas

Στην Αθήνα θα διοργανωθεί για πρώτη φορά η διεθνής έκθεση και συνέδριο Oil &Gas από τον διεθνή όμιλο ΙΤΕ GROUP PLC και την ελληνική εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων ROTA. Η ΙΤΕ διοργανώνει ετησίως 22 αντίστοιχα συνέδρια σε γεωγραφικές περιοχές που εμφανίζουν ενδιαφέρον για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η διοργάνωση της Αθήνας που ορίστηκε για το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου, στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo, σχεδιάστηκε να αποτελέσει τα κέντρο προβολής της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, καθώς εκτός από την Ελλάδα που ετοιμάζεται να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σε αρκετές ακόμη χώρες της περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΙΤΕ για τις εκθέσεις Oil&Gas Graeme Coombes, η έκθεση της Αθήνας ετοιμάζεται εδώ και ένα χρόνο με έρευνα αγοράς ως προς το ενδιαφέρον εταιρειών έρευνας, εξοπλισμού, υπηρεσιών κλπ, να συμμετάσχουν. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.

Σύμφωνα με τους οργανωτές μια τέτοια μεγάλης κλίμακας εκδήλωση συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία που αναδεικνύεται ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής η ασφάλεια και η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Όπως εξήγησαν, η ΝΑ Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο επαναλαμβανόμενων συζητήσεων για την αγορά των υδρογονανθράκων.

Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτα απ' όλα, η ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα στις παραγωγικές χώρες της Ασίας (ιδιαίτερα του Καυκάσου και των άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) και τις καταναλώτριες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κατ' επέκταση, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά υδρογονανθράκων μέσω αγωγών από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας, η οποία αυτή τη στιγμή μονοπωλεί μεγάλα τμήματα των αγορών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κλπ. Η διάνοιξη νέων αγωγών μέσω Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας κλπ. θα απασχολήσει την αγορά έντονα τα προσεχή έτη.

Ένας επιπλέον λόγος για την επιλογή της Αθήνας, αποτελεί η προοπτική ανεύρεσης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ίδιες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Μία τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είχε σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Δ. Ευρώπης, καθώς θα προσφέρει στις χώρες της Ευρώπης μία παραγωγό χώρα με σταθερό πολίτευμα και οικονομικό περιβάλλον, στο ίδιο νόμισμα και χωρίς σημαντικές γεωπολιτικές επιπλοκές.

Όπως είναι φυσικό σημαντικό ρόλο για την επιλογή της Αθήνας, είναι οι προοπτικές που ανοίγονται με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, όπως και με την σχεδιαζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ.

Η έκθεση και το συνέδριο θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις σε Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, τη Σλοβακία και την Τουρκία. Όλες οι παραπάνω χώρες συνδέονται με την Ελλάδα, ως χώρα φιλοξενίας της εκδήλωσης, μέσω υφιστάμενων και μελλοντικών προγραμματισμένων αγωγών.

Ο όμιλος ΙΤΕ Plc, αποτελεί μια από τις τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων παγκοσμίως. Διοργανώνει πάνω από 230 εκθέσεις και συνέδρια ετησίως, σε 14 διαφορετικές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ΙΤΕ διοργανώνει κάθε χρόνο 22 εμπορικές διοργανώσεις OIL & GAS, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηγετικών διοργανώσεων της αγοράς σε Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Κύπρο, Γεωργία, Ολλανδία, Ρουμανία κ.α, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων για τον συγκεκριμένο τομέα σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v