Δέσμευση για άνοιγμα αγοράς αερίου από το 2015

Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα θα μεθοδευτεί η αποδέσμευση των καταναλωτών επαγγελματικών και οικιακών από τις υφιστάμενες ΕΠΑ. Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές για το άνοιγμα της αγοράς αερίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δέσμευση για άνοιγμα αγοράς αερίου από το 2015

Δεσμεύσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μέσα στο 2015 ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Το θέμα αυτό αποτελούσε τη μόνη εκκρεμότητα που υπήρχε μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την τρόικα το περασμένο Σάββατο.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, στην τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος, στις συμβάσεις διακοψιμότητας και στην αντιστάθμιση του κόστους ρύπων για τη βιομηχανία οι θέσεις των δύο πλευρών συνέκλιναν μετά τις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, με βάση όλες τις πληροφορίες, συμφωνία υφίσταται στα βασικά σημεία καθώς λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία δεν ανακοινώθηκαν. Ωστόσο πρακτικά, η δέσμευση αυτή σημαίνει ότι θα μεθοδευτεί η αποδέσμευση των καταναλωτών επαγγελματικών και οικιακών από τις υφιστάμενες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Αυτές με τη σειρά τους θα πρέπει να διαχωρίσουν τη δραστηριότητα της διαχείρισης δικτύων από τη δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου σε καταναλωτές, ώστε τη δεύτερη να την ασκούν σε συνθήκες ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως και οι ΕΠΑ θα πρέπει να αποδεσμευτούν από την υποχρέωση που έχουν σήμερα να προμηθεύονται φυσικό αέριο αποκλειστικά από τη ΔΕΠΑ.

Για το πώς θα ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα, δηλαδή:

· η αποδέσμευση των καταναλωτών θα γίνει σταδιακά ή όχι,

· Η τακτοποίηση των απαιτήσεων που θα προκύψουν εκ μέρους των επενδυτών των ΕΠΑ (ENI στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, Shell στην ΕΠΑ Αττικής),

· αν και με ποιους όρους θα ανατεθεί στις ΕΠΑ η διαχείριση των δικτύων

το ΥΠΕΚΑ παραμένει ιδιαίτερα φειδωλό. Πάντως από τότε που η τρόικα έθεσε μετ΄επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα, οι εκπρόσωποι των επενδυτών έθεσαν και αυτοί μετ΄επιτάσεως θέμα αποζημίωσής τους εφόσον τροποποιηθούν οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο για την κατ΄αποκλειστικότητα άσκηση του δικαιώματος προμήθειας φυσικού αερίου στους καταναλωτές των τριών περιοχών της χώρας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Προκειμένου η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου να φέρει τα προσδοκώμενα οφέλη, η όποια ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει κατόπιν ορθολογιστικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και με την προϋπόθεση της δημιουργίας μιας ουσιαστικά και όχι τυπικά ανοιχτής αγοράς, τόσο στην προμήθεια, όσο και στη διανομή του φυσικού αερίου». Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η στρατηγική και οι δράσεις της ΕΠΑ Αττικής έχουν σχεδιαστεί και επαναξιολογούνται διαρκώς με γνώμονα τη σύμβαση αποκλειστικότητας για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου και της διανομής αερίου στην Αττική που έχουμε με την Πολιτεία και η οποία λήγει το 2031. Είναι λοιπόν λογικό ότι οποιαδήποτε μονομερής πρόωρη μεταβολή στη σύμβαση θα επιφέρει επιπτώσεις στη δραστηριότητα της εταιρείας και ενδεχομένως στην αξία της, γεγονός το οποίο πιθανόν να εγείρει αξιώσεις αποζημιώσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v