Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Ζητά διαφάνεια στην απόσχιση της μικρής ΔΕΗ

Η πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά το παρελθόν, κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει, τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔ.

ΣΕΔ: Ζητά διαφάνεια στην απόσχιση της μικρής ΔΕΗ

Διαφάνεια, έγκαιρη ενημέρωση και εξασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας αλλά και των λοιπών εμπλεκομένων (πελατών, εργαζομένων και ευπαθών ομάδων) ζητά ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου εν όψει της απόσχισης της "μικρής ΔΕΗ". 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για την δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με απόσχιση από την ΔΕΗ Α.Ε. ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (Σ.Ε.Δ.) θέλει να επισημάνει τα εξής:

1. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ανήκει στους μετόχους της και οφείλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους στο έπακρο.

2. Εφ' όσον η εταιρεία διαχειρίζεται την παραγωγή και διανομή ενός «δημοσίου αγαθού» όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, εννοείται ότι πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ιδιωτών καταναλωτών και βιομηχανικών πελατών της.

3. Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας στη χώρα μας οφείλει να διασφαλίσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό θέσεων εργασίας.

4. Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης κάποιων ευπαθών ομάδων που σε ένα βαθμό θα παραμείνουν σε δυσμενή θέση ακόμα και σε περίπτωση βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού κλίματος, οφείλει να συνεχίσει, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να παρέχει διευκολύνσεις σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα για τους μετόχους μειοψηφίας είναι πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη, αφού δεν έχουν διατυπωθεί ούτε οι όροι της απόσχισης της νέας εταιρείας ούτε οι όροι της ιδιωτικοποίησης του Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.

Η πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά το παρελθόν, κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει. Η ανάθεση στην Δ.Ε.Η. Α.Ε. της είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. αρχικά και του Ε.Ε.Τ.Α. στη συνέχεια, όχι μόνο επιβάρυνε σημαντικά την ρευστότητα της εταιρείας, αλλά δημιούργησε και σημαντικά νομικά προβλήματα.

Ελπίζουμε ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της απόσχισης, αλλά και άλλων γεγονότων σχετικών με τις αλλαγές της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, θα διακρίνονται από διαφάνεια, έγκαιρη ενημέρωση και εξασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας αλλά και των λοιπών εμπλεκομένων (πελατών, εργαζομένων και ευπαθών ομάδων).

Ο Σ.Ε.Δ. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας και θα επιδιώξει συνεργασία με άλλους φορείς της κεφαλαιαγοράς έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας της Δ.Ε.Η Α.Ε»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v