Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Πλούτο στη χώρα θα φέρουν οι εξαγωγές

«Στόχος είναι να ρίξουμε το βάρος στην αύξηση εξαγωγικής δραστηριότητας. Αυτό θα φέρει πλούτο στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε εισαγόμενη, ούτε εσωστρεφής, ούτε συγκυριακή», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Eurobank. Τι είπαν Χατζηδάκης, Μηταράκης, Σακελλαρίδη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μεγάλου: Πλούτο στη χώρα θα φέρουν οι εξαγωγές

«Ελπίζουμε πολύ σύντομα ότι οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να κάνουν τη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων». Αυτό ανέφερε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Εξωστρέφεια, που πραγματοποιείται παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι που θα επιτευχθεί όπως είπε με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Σημείωσε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα θα σηματοδοτηθεί και από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ ανέφερε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς είναι η αιχμή του δόρατος της μετάβασης του μοντέλου της οικονομίας μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου «στόχος είναι να ρίξουμε το βάρος, όχι στη μείωση των εισαγωγών αλλά στην αύξηση εξαγωγικής δραστηριότητας. Αυτό θα φέρει πλούτο στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε εισαγόμενη, ούτε εσωστρεφής, ούτε συγκυριακή». Ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση και προσέθεσε πως ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης υπάρχουν οι πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες.

Εκτίμησε δε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χρονιά επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

«Για να διατηρήσουμε το πλεόνασμα θα πρέπει να παράγουμε» ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η πρόεδρος του ΠΣΕ σημείωσε: «Η μείωση του κόστους εργασίας υπερκαλύφθηκε από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να καθίστανται ακόμη μη ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας να αναζητούν έξοδο από αυτήν ή να αναστέλλουν λειτουργία παραγωγικών μονάδων».

Συμπλήρωσε πως «η διαδικασία στεγανοποίησης του τραπεζικού συστήματος είχε ως συνέπεια τη διακοπή παροχής ρευστότητας ακόμα και σε δυναμικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές διεθνοποίησης». Επισήμανε ότι χωρίς ρευστότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. «Πρέπει να βρεθούν ορισμένοι τρόποι. Η προχρηματοδότηση είναι το μείζον για να κάνουμε τις παραγγελίες μας», σημείωσε η ίδια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι δράσεις του υπουργείου εκτελούνται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ότι σύντομα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης σημείωσε: «Από τον Ιανουάριο έχω ζητήσει από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να μας δώσουν προτάσεις για επιπλέον ρυθμιστικές αλλαγές που χρειάζεται να αλλαχτούν». Επίσης είπε πως «προτεραιότητα της χώρας είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας αναγνώρισης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για τις διμερείς συμφωνίες να ανοίξουμε περαιτέρω αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

 

***Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Χρήστου Μεγάλου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v