Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Βγάζουμε τη χώρα από την κρίση

Τον Μάιο θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Έλληνες. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές τον Ιούλιο. Αποπληρωμή επιπλέον 1 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τι προβλέπει η συμφωνία για φοροπρόστιμα, ομαδικές απολύσεις, μεταρρυθμίσεις. Τι ισχύει για τις δικαστικές αποφάσεις.

Σαμαράς: Βγάζουμε τη χώρα από την κρίση

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Οικνομικών, τονίζοντας ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον φέτος για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Η συμφωνία τελικά προβλέπει τη διανομή ποσού 500 εκατ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως είχε γράψει το Euro2day.gr την Παρασκευή οι δανειστές πίεσαν να πάρει το πακέτο διαφορετικό χαρακτήρα και να στραφεί σε αναπτυξιακές δράσεις. Ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών: 

- Θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Το «μέρισμα» θα δοθεί σε 1 εκατ. Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, που αδικήθηκαν περισσότερο. Θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.

- Στήριξη των αστέγων, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. 

- Μειώνονται από 1η Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ και επίσης θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

- Μέσα στο 2014, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ, πλέον των προγραμματισμένων, στην αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν συνολικά στα 2,8 δισ. φέτος. 

- Μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα που «θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, σημειώνοντας ότι αποφεύχθηκε η έξοδος από το ευρώ, και επιτεύχθηκε νωρίτερα των προβλέψεων το πρωτογενές πλεόνασμα.

Είχαμε υποσχεθεί ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και αυτό κάνουμε τώρα, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο «να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία». 

Τη συμφωνία χαιρέτισε με δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει αύριο στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές οι ενισχύσεις των 500 εκατ. ευρώ στους εισοδηματικά ασθενέστερους θα καταβληθούν τον Μάιο με μορφή εφάπαξ ενίσχυση και με κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.

Στο ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί 1 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων, περίπου 1 δισ. ευρώ για την εξόφληση του χρέους, 350 εκατ. θα είναι τα ποσό που θα διατεθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων. Όλες οι δράσεις θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η κάλυψη με 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών. Αντίθετα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για ένστολους, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και άλλα τόσα σε ετήσια βάση. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, το απόγευμα θα έχουμε και επίσημα το staff level agreement. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις περάσουν τα προαπαιτούμενα θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τα κρίσιμα θέματα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πέρασαν τελικά οι συμβιβαστικές λύσεις της ελληνικής πλευράς.

Αναφορικά με τα φορολογικά, μένει μια ακόμα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 και 500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, από 1.000 και 2.500 σήμερα.

Για το φόρο υπεραξίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια η επικρατέστερη εκδοχή είναι να εξαιρεθούν τελικά όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1994, ενώ υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) θα αποφασίσει αν εφαρμόζεται σωστά η συμφωνία για ενίσχυση της γνωμοδοτικής ισχύος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) μετά από δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών.

Σε επόμενο χρόνο, λένε οι ίδιες πηγές, θα εξεταστεί και το θέμα των απολύσεων στον Δημόσιο Τομέα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για τη μάχη της Βουλής, η οποία πιθανότατα θα δοθεί σε ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο. Η απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο από τους Σαμαρά-Βενιζέλο.

 

*Δείτε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v