Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδωσαν τα χέρια κυβέρνηση-τρόικα

(upd) Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Επιβεβαιώνουν τη συμφωνία και οι Βρυξέλλες.

Εδωσαν τα χέρια κυβέρνηση-τρόικα

Τίτλοι τέλους μπήκαν στο πολύμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων, καθώς η κυβέρνηση και η τρόικα ήρθαν σε συμφωνία. Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργός οι οποίοι πραγματοποίησαν σύσκεψη, ενώ κατόπιν ακολούθησαν δηλώσεις.

Τηνσυμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σ. Ο'Κόνορ.

Από το πρωί βρίσκονταν σε εξέλιξη διευθετήσεις τεχνικού χαρακτήρα στα τελικά κείμενα της συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, απουσία υπουργών και των επικεφαλής της ομάδας των δανειστών.

Στο μέτωπο της διανομής του κοινωνικού μερίσματος η κυβέρνηση φαίνεται να πέτυχε τη νίκη που επιθυμούσε. Το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει τελικά θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλειδί αποτέλεσε η συμφωνία ορισμένα θέματα που αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση να μετατεθούν για αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί δοκιμαστική περίοδος στο νέο σύστημα για τις ομαδικές απολύσεις που ήδη ισχύει, ενώ για τις τριετίες κλειδώνει η μείωσή κατά 50% για τους μακροχρόνια άνεργους, ως κίνητρο για την πρόσληψή τους. Σε επόμενο χρόνο, λένε οι ίδιες πηγές, θα εξεταστεί και το θέμα των απολύσεων στον Δημόσιο Τομέα.

Αμέσως μετά από αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της Ε.Ε., η οποία θα πάει στις Βρυξέλλες και η αντίστοιχη του ΔΝΤ προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εκταμίευσης των δόσεων.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, και για να πάρει η Αθήνα τα χρήματα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις, πιθανότατα μέσω ενός νομοσχεδίου και ενός άρθρου. 

Ο χθεσινός μαραθώνιος

Χθες υπήρξε ένας ακόμα μαραθώνιος διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα (καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είχε εισιτήριο αναχώρησης από την Αθήνα στις 6 το πρωί). Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως «συνεχίζουμε, ελπίζουμε αύριο το απόγευμα να έχουμε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το πρωί της Τρίτης».

Στη διαπραγμάτευση το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το κοινωνικό μέρισμα. Η τρόικα ήταν κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανοίξει το «πουγκί» του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ σύμφωνα με πηγές, είχε εγείρει ενστάσεις αφενός για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί, τους «δικαιούχους» αλλά και τον χρόνο των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Το θέμα αυτό είναι πολιτικά κρίσιμο για την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως από το κοινωνικό μέρισμα θα ενισχυθούν χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι και είναι σαφές ότι είναι πολιτικά αδύνατο, λίγο πριν από τις κάλπες, να φανεί ωσάν η τρόικα να τον εξαναγκάζει να αναιρέσει τον λόγο του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v