Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από την τελική συμφωνία

Το κοινωνικό μέρισμα και οι απολύσεις τελευταία αγκάθια χθες το βράδυ για να κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση. Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, απουσία Τόμσεν. Αισιόδοξοι κυβερνητικοί κύκλοι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία.

Μια ανάσα από την τελική συμφωνία

Οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διαψεύστηκαν για μία ακόμα φορά τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, τις απολύσεις στο δημόσιο το 2015, αλλά και την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο σήμερα η εικόνα δείχνει διαφορετική και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι διαφορές πλέον έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και η συμφωνία είναι κοντά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το πρωί οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε την κατηγορηματική του βεβαιότητα ότι έως το απόγευμα θα υπάρχει πλήρης συμφωνία.  

Μαραθώνιος τα ξημερώματα της Τρίτης

Χθες υπήρξε ένας ακόμα μαραθώνιος διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα (καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είχε εισιτήριο αναχώρησης από την Αθήνα στις 6 το πρωί). Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως «συνεχίζουμε, ελπίζουμε αύριο το απόγευμα να έχουμε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το πρωί της Τρίτης». 

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από κυβερνητικά στελέχη έδειχναν στην κατεύθυνση της συμφωνίας από χθες. Μάλιστα, ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση από την τρόικα…

Τελικά η εξέλιξη της βραδιάς ήταν διαφορετική και χρειάστηκε νέος κύκλος επαφών. Η τρόικα επέμεινε μέχρι την τελευταία ώρα στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με νομοθετική ρύθμιση, αλλά και σε καθορισμό ετήσιου στόχου απολύσεων στο δημόσιο το 2015.

Στα δύο αυτά ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αμετακίνητη και μένει να φανεί αν ενδεχόμενη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο έδωσε τη λύση, αφού στην αντίθετη περίπτωση ήταν σαφές πως κάποια από τις δύο πλευρές θα επρέπε να υπαναχωρήσει για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κοινωνικό μέρισμα. Η τρόικα φαίνεται να είναι κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανοίξει το «πουγκί» του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εγείρει ενστάσεις αφενός για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί κι αφετέρου για τους «δικαιούχους» αλλά και για τον χρόνο των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Το θέμα αυτό είναι πολιτικά κρίσιμο για την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως από το κοινωνικό μέρισμα θα ενισχυθούν χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι και είναι σαφές ότι είναι πολιτικά αδύνατο, λίγο πριν από τις κάλπες, να φανεί ωσάν η τρόικα να τον εξαναγκάζει να αναιρέσει τον λόγο του.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ανακοινώσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Όσον αφορά τα διαρθρωτικά θέματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι πιο κοντά, με την τρόικα περίπου έτοιμη να αποδεχθεί τις συμβιβαστικές λύσεις που έχουν προταθεί από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Τίποτα όμως και σε αυτό το μέτωπο δεν είναι δεδομένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις «αντικαθιστά» τον Π. Τόμσεν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει το απόγευμα της Τρίτης από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v