Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: Άνω του 1 δισ. οι χρηματοδοτήσεις σε Ελλάδα φέτος

Νέο δάνειο 235 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε ειδική εκδήλωση. Έρχεται νέο δάνειο 40 εκατ. ευρώ προς ΔΕΣΦΑ. Δέσμευση από ΕΤΕπ για επενδύσεις άνω του 1 δισ. στη χώρα εφέτος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΤΕπ: Άνω του 1 δισ. οι χρηματοδοτήσεις σε Ελλάδα φέτος

"Φέρτε μας project και η ΕΤΕπ δεν έχει όρια στην επένδυσή της στην Ελλάδα. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι από καλά project". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ο αντιπρόεδρός της Mihai Tanasescu, επ' αφορμή την υπογραφή δανείου ύψους 235 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και την επικείμενη υπογραφή δανείου 40 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΦΑ την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρθούρος Ζερβός από την πλευρά της ΔΕΗ, το δάνειο, που είναι μέρος συνολικού δανείου ύψους 415 εκατ. ευρώ, αφορά επενδύσεις που θα γίνουν στη διανομή και στα δίκτυα και εντάσσονται στο τριετές πρόγραμμα 2013-2015. Όπως σημείωσε ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό από τα 415 εκατ. ευρώ, ήτοι τα 180 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί πιθανότητα εντός του έτους ή το αργότερο το 2015.

Το δάνειο που υπεγράφη πριν από λίγο έχει στόχο να συμβάλει στη βελτίωση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα έχει στόχο την ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα.

Ο ενεργειακός τομέας, όπως επεσήμανε αρκετές φορές στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Tanasescu, ανήκει στους τομείς προτεραιότητας της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και έχει χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα με δάνεια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ αφότου η χώρα προσχώρησε στην Ε.Ε. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών αφορούσε τη ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά την παροχή χρηματοδότησης της ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά ο κ. Tanasescu ανέφερε ότι η Τράπεζα δεσμεύεται να επενδύσει στη χώρα πάνω από 1 δισ. ευρώ (σ.σ. οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν στο 1,465 δις. ευρώ). Σχολιάζοντας το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ο κ. Tanasescu ανέφερε ότι είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι μόλις η ΕΤΕπ ολοκληρώσει την αξιολόγηση θα είναι έτοιμη να υπογράψει MoU με τις ελληνικές αρχές.

Συνάντηση Χατζηδάκη- Mihai Tanasescu*Τι ειπώθηκε για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Mihai Tanasescu.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά το σύνολο των μελετών που είχε συμφωνηθεί να εκπονηθούν για το θέμα.

Συμφωνήθηκε επίσης να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να λυθούν τα εναπομείναντα διαδικαστικά θέματα, με σκοπό να υπογραφεί με την ΕΤΕπ μνημόνιο συνεργασίας αντίστοιχο με αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί με την γερμανική KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.

Εξάλλου, συζητήθηκε το σύνολο των δράσεων της ΕΤΕπ στη χώρα μας, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v