Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Εγγυητή κάλυψης θέλει το ΤΧΣ η Τρόικα

Οι επικεφαλής της Τρόικας ξεκαθαρίζουν ότι ο ρόλος του ΤΧΣ θα πρέπει να περιορισθεί σε αυτόν του εγγυητή της κάλυψης. Αν δηλαδή δεν καλυφθεί το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες και μείνουν αδιάθετες μετοχές θα περιέλθουν στο Ταμείο.

Eurobank: Εγγυητή κάλυψης θέλει το ΤΧΣ η Τρόικα

Την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, αν είναι δυνατόν, εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές με το ΤΧΣ να περιορίζεται στον ρόλο του εγγυητή κάλυψης ζητά η τρόικα και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Στις πυρετώδεις συζητήσεις που ξεκίνησαν για το θέμα από την περασμένη Παρασκευή κλειδί αποτέλεσε η επιστολή του επιτρόπου ανταγωνισμού της Κομισιόν Χ. Αλμούνια με την οποία θύμισε σε κυβέρνηση και ΤΧΣ ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η -μερική- ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με κεφάλαια που θα αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επικεφαλής της τρόικας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος του ΤΧΣ θα πρέπει να περιορισθεί σε αυτόν του εγγυητή της κάλυψης. Αν δηλαδή δεν καλυφθεί το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες και μείνουν αδιάθετες μετοχές, θα περιέλθουν στο Ταμείο.

Η παρέμβαση Ρεν και η θέση της τρόικας επανατοποθετούν τα δεδομένα για την αύξηση της Eurobank καθώς η κυβέρνηση και το ΤΧΣ επιδιώκουν να υπάρξει συνδυαστική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, αν το τελικό της ύψος προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ώστε να μην υποστεί ισχυρό dilution το Ταμείο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι διατάξεις του νέου νόμου που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Αν προβλέπουν τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου με όρους αγοράς (αποτίμηση της τράπεζας από δύο ανεξάρτητους συμβούλους), οι ιδιώτες θα μπορούν να καλύψουν και το σύνολο της ΑΜΚ, αναφέρουν κύκλοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα είτε αυτόνομα είτε πιθανότατα ως μέρος πολυνομοσχεδίου.

Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρ. Μεγάλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση της τράπεζας παραμένει αμείωτο, ενώ σήμερα η στήλη Χαμαιλέων αποκαλύπτει τα ηχηρά ονόματα που συμμετέχουν στο σχήμα της Fairfax.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v