Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη και... φαρμακερή για συμφωνία

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα, νέο ραντεβού αύριο. Ακόμα και εντός εβδομάδας το νομοσχέδιο για τράπεζες. Ανοικτό μέτωπο το «κοινωνικό μέρισμα», προσπάθειες συμφωνίας για απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και λίστα ΟΟΣΑ.

Τρίτη και... φαρμακερή για συμφωνία

Σε νέο γύρο επαφών από το πρωί της Τρίτης οδηγείται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η νέα μαραθώνια διαβούλευση της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 01:30 δεν κατέληξε σε οριστική συμφωνία. Αγκάθια παραμένουν και θα επιχειρηθεί να λυθούν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος θα εξελιχθεί απουσία του Π. Τόμσεν, ο οποίος αναχωρεί αφήνοντας στο πόστο του τους συνεργάτες τους. 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Στουρνάρας-τρόικα ξεκίνησαν εκ νέου ένα μαραθώνιο κύκλο διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.

Ο σημερινός κύκλος άνοιξε το μεσημέρι και διακόπηκε για δυο ώρες για να επαναρχίσει στις 16:20. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν τα τέσσερα αγκάθια στο τραπέζι. Στόχος όμως είναι να υπάρξει συμφωνία. 

Λίγο μετά τις 19:00 στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη και ο Γ. Βρούτσης για τα θέματα του υπουργείου του. Στις 20:15 ο Τόμσεν αποχώρησε από το υπουργείο για να επιστρέψει αργότερα.

Στις διαπραγματεύσεις μετείχε και η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ. «Σήμερα έγιναν κάποιες τεχνικές αλλαγές στο νόμο», ανέφερε πηγή με γνώση των συζητήσεων. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ο Γ. Βρούτσης έφυγε λίγο πριν τις 21:00. Πηγή του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι έγιναν ορισμένες τυπικές διευθετήσεις και τώρα βρισκόμαστε ποιο κοντά σε συμφωνία.

Στο υπουργείο οικονομικών βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αποχώρησε μετά τις 23.00. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατη πηγή του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης ανέφερε πως "επιμένουμε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015".

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές μετέφεραν την σχετική αισιοδοξία τους ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τελικώς, αλλά προς τα ξημερώματα της Τρίτης,

Της συνάντησης με τους δανειστές προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα. «Έχουμε φτάσει κοντά», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν γνωρίζει αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα. «Προσπαθούμε να τελειώσουμε», τόνισε.

Διαπραγματεύσεις 12 ωρών την Κυριακή

Σοβαρές προσδοκίες για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα εντός της Δευτέρας εξέφραζαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στις 5 τα ξημερώματα, όταν αποχώρησαν μετά από 12 συνεχόμενες ώρες διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς.

«Υπάρχει σημαντική σύγκλιση σε πολλά θέματα, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν διαφορές σε κάποια σημεία, αλλά βούληση και των δύο πλευρών είναι να γεφυρωθούν», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «από τους πολιτικούς αρχηγούς έχουμε πάρει τη γραμμή πως δεν υποχωρούμε από αυτή».

«Έχει σημειωθεί πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά στο να μπορέσουμε να κλείσουμε. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε ολονύκτια διαπραγμάτευση και συμφωνήθηκε το μεσημέρι να επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις δείχνει τη βούληση να φτάσουμε σε συμφωνία και ότι είμαστε κοντά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Οι εκκρεμότητες

Αν επιτευχθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση θα μπορεί, αφού έχει περάσει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, να περιμένει το πράσινο φως από το άτυπο Eurogroup την 1η Απριλίου. Το μέγεθος των αναγκών συνηγορεί στο ότι δεν θα είναι μόνο μία δόση. Η κυβέρνηση περιμένει ότι θα πάρει όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν τα 10 δισ. των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.

Παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες για ολοκλήρωση της συμφωνίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς παρέμειναν τέσσερα αγκάθια στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες διαφορές. 

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ πλήρης διάσταση απόψεων χαρακτηρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα εξακολουθεί να ζητά πλήρη απελευθέρωση με νομοθετική ρύθμιση, ενώ εγείρει, με βάση πηγές, ενστάσεις τόσο για τον χρόνο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και για το ύψος αυτού που θα διανεμηθεί και τους αποδέκτες του.

«Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν περίμεναν πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τόσο μεγάλο και τώρα έχουν πρόβλημα να το εξηγήσουν στους ανωτέρους τους» υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τώρα υπάρχουν παράλληλα ανοιχτά τα θέματα των απολύσεων στο Δημόσιο, με την τρόικα να επιμένει να τεθεί ποσοτικός στόχος και για το 2015, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% είμαστε πάρα πολύ κοντά, για τις τριετίες βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και διατηρούνται με επιμέρους δράσεις για τους μακροχρόνια άνεργους, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση για τις ομαδικές απολύσεις».

Όπως εξηγούσε άλλη πηγή του υπουργείου Εργασίας, με βάση μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση να υπάρξει διαφοροποίηση για τους μακροχρόνια ανέργους όσον αφορά τις τριετίες.
Προκειμένου δηλαδή να δοθεί ένα κίνητρο στους εργοδότες για την πρόσληψή τους, οι τριετίες να μην μετράνε δηλαδή ακέραιες για τους μακροχρόνια ανέργους. Για όλους τους υπόλοιπους οι τριετίες διατηρούνται ακέραιες.

«Δεν κάνουμε πίσω από την κυβερνητική γραμμή», τόνισε με νόημα η ίδια πηγή και συμπλήρωσε:« Είμαστε κοντά σε όλα, αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κλείνουμε».

Ανοιχτό παραμένει επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το toolkit του ΟΟΣΑ με την ελληνική πλευρά να επιμένει -τουλάχιστον έως τα ξημερώματα της Δευτέρας- στις εναλλακτικές προτάσεις που έχει υποβάλει για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Προσέγγιση σημειώθηκε και στο θέμα των τραπεζών, για το οποίο υπήρξε και επιστολή του Χ. Αλμούνια προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v